De jaarlijkse herdenking van Kamp Schoorl vindt plaats op dinsdag 11 juni vanaf 14.00 uur. Deze bijeenkomst vindt plaats bij het monument aan de Oorsprongweg in Schoorl. Zoals gebruikelijk is iedereen welkom deze herdenking bij te wonen.

Met het monument herdenken we de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Kamp Schoorl werden gedeporteerd naar concentratiekampen zoals Mauthausen. Het monument is in 1991 opgericht door de Stichting Vriendenkring Mauthausen en staat bij Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg.

Nazi-kampen

In februari 1941 werden de eerste 427 joodse mannen naar Kamp Schoorl gebracht na razzia’s in Amsterdam. Dit leidde tot de Februaristaking, een groot protest tegen de Duitse bezetters. In juni 1941 volgde een nieuwe razzia, waarbij 310 joodse mannen naar Kamp Schoorl werden gebracht. In totaal werden ongeveer 1900 mensen via Kamp Schoorl naar andere nazi-kampen gedeporteerd. Meer dan 1000 van hen keerden niet terug.

Tekst loopt onder de foto door.

Programma

Het programma duurt van 14.00 uur tot circa 15.15 uur. Monique Klaver-Blankendaal, gebiedsregisseur Schoorl, opent het programma. Vervolgens zijn er toespraken van burgemeester Lars Voskuil en Ronny Naftaniel.

De basisschoolkinderen presenteren voordrachten. Daarna volgt een muzikaal optreden van het koor Hejmisj Zain. Rabbijn S. Spiero gaat het Jizkor-gebed uitspreken, voorafgaand aan de minuut stilte.

Daarna is er de bloemlegging. De afsluiting is om 15.15 uur. De gemeente Begen nodigt de aanwezigen uit om na de herdenking bij elkaar te komen voor koffie en thee bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. 

Het programma is ook online te volgen via een livestream.