SCHOORL – De jaarlijks terugkerende herdenking van Kamp Schoorl vindt plaats op donderdag 8 juni.

Deze bijeenkomst vindt plaats vanaf 14.00 uur bij het monument dat op initiatief van de Stichting Vriendenkring Mauthausen in 1991 is opgericht. Dit ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen.

Het monument staat bij Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg. Iedereen is van harte uitgenodigd deze herdenking bij te wonen, laat de gemeente Bergen weten.

Kamp Schoorl

De eerste gevangenen die in het kamp verbleven waren 427 joodse mannen die tijdens de razzia’s van 22 en 23 februari 1941 werden samengedreven op het Jonas Daniël Meyerplein in de hoofdstad.

Dit leidde tot de Februaristaking: hierbij legden duizenden arbeiders en anderen in Amsterdam en omliggende steden het werk neer. Dit gebeurde uit protest tegen het brute optreden tegen hun joodse stad- en landgenoten door de Duitse bezetter.

Op 11 juni 1941 was er in Amsterdam opnieuw een grote razzia. Daarbij werden 310 joodse mannen opgepakt en in Kamp Schoorl gevangen gezet.

Lijdensweg

Voor ongeveer 1900 mensen was hun verblijf in Kamp Schoorl de eerste etappe van een lange lijdensweg naar de nazi-kampen elders. Meer dan duizend van hen, voornamelijk joodse en politieke gevangenen, zijn daarvan niet teruggekeerd.

Programma

-14.00 uur: welkomstwoord namens de gemeente door gebiedsregisseur Monique Klaver-
Blankendaal.
-14.05 uur: toespraak door burgemeester Lars Voskuil.
-14.15 uur: toespraak door Hedy d’Ancona.
-14.30 uur: voordrachten van kinderen van de openbare basisschool Teun de Jager en Kindcentrum Het Klimduin.
14.35 uur: Jizkor door rabbijn S. Spiero.
14.40 uur: één minuut stilte.
14.45 uur: bloemlegging.
15.15 uur: sluiting en uitnodiging voor koffie en thee in Buitencentrum Schoorlse Duinen.