SCHOORL – De jaarlijks terugkerende herdenking van Kamp Schoorl vond donderdag 8 juni plaats bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg. Hier namen het woord Monique Klaver-Blankendaal van de gemeente Bergen, burgemeester Lars Voskuil van Bergen, oud-minister en oud-europarlementarier Hedy d’Ancona en Rabbijn S. Spiero. Kinderen uit Schoorl lazen gedichten voor.

De eerste gevangenen in Kamp Schoorl waren 427 joodse mannen, opgepakt tijdens de razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Dit leidde tot de Februaristaking op 25 februari. Op 11 juni 1941 was er opnieuw een grote razzia in Amsterdam. Toen werden 310 joodse mannen opgepakt en in Schoorl gevangen gezet.
Voor ongeveer 1900 mensen was Kamp Schoorl de eerste etappe naar nazi-kampen elders. Meer den duizend, voornamelijk joden, kwamen niet terug.

Ter nagedachtenis
Het monument, bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen, is in 1991 opgericht op initiatief van de Stichting Vriendenkring Mauthausen. Dit ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer Mauthausen.
Monique Klaver-Blankendaal deed een welkomstwoord namens de gemeente Bergen. Burgemeester Lars Voskuil benadrukte daarna het belang van deze herdenking.


‘Niet alles voor zoete koek aannemen’
Hedy d’Ancona sprak over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna. Zij benadrukte hierbij dat mensen die uit de kampen terugkeerden en verzetsstrijders niet over hun lotgevallen spraken.
d’Ancona richtte zich tot de kinderen door te zeggen niet alles ‘voor zoete koek’ aan te nemen. In plaats daarvan: ga zonodig in protest.
Gebed voor de zielenrust
Vervolgens lazen vier leerlingen van openbare basisschool Teun de Jager hun gedichten voor, evenals kinderen van Kindcentrum Het Klimduin.
Rabbijn S. Spiero las psalm 23 en bad de Jizkor, het gebed voor de zielenrust van de overledenen. Hij voegde hieraan toe de namen van de concentratiekampen waarin joden zijn vermoord. Hierna volgde één minuut stilte.

Ter afsluiting van de herdenking werden bloemen bij het monument gelegd. Zo ook bij de gedenkzuil van Mirjam Ohringer. Zij is drijvende kracht achter het initiatief van de Stichting Vriendenkring Mauthausen en de oprichting van het monument Kamp Schoorl.