SCHOORL – RTV80 TV kijkt nog een keer terug naar de jaarlijks terugkerende herdenking van Kamp Schoorl op donderdag 8 juni. De plechtigheid vond plaats bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg.
Waar in de Tweede Wereldoorlog het eerste Duitse gevangenkamp van Nederland was gevestigd, namen het woord burgemeester Lars Voskuil van Bergen, oud-minister en oud-europarlementarier Hedy d’Ancona en Rabbijn S. Spiero. Leerlingen van openbare basisschool Teun de Jager en Kindcentrum Het Klimduin lazen gedichten voor.
‘Waarom zij wel en ik niet’
Burgemeester Voskuil benadrukte het belang van deze herdenking en het trauma dat de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte. “Het zijn onuitwisbare sporen voor hen die het hebben meegemaakt en voor hen die het om zich heen hebben gezien en soms ook hebben laten gebeuren.”
“Voor hen die hun verdere leven hebben gezocht naar houvast en duiding bij iets wat niet te duiden valt. Een leven gevormd door verlies en verdriet, te groot om aan te pakken en daarom vaak diep weggestopt. Een leven op zoek naar antwoorden op vragen waar geen antwoord op is. Zoals: waarom zij wel en ik niet.”
De burgemeester sprak ook over het effect van de verschrikkingen op latere generaties. “Nog altijd worden levens getekend en gevormd door wat mensen in de oorlogsjaren hebben meegemaakt.”
‘Kom altijd in protest’
Hedy d’Ancona deed voor de tweede keer het woord tijdens een herdenking bij Kamp Schoorl. Ze beschreef de mooie plek die het is met de zon die vaak schijnt, de natuur en de vogeltjes. “Moelijk om je te realiseren dat we hier zijn om de ellende te herdenken.”
Ze benadrukte dat we leven met oorlog en dat we blijkbaar flexibeler zijn tegen mensen die dichtbij wonen, zoals Oekraïners, dan mensen uit bijvoorbeeld Afrika of Syrië. “Toen de oorlog in Oekraëine begon, kreeg ik oorlogsangst, ik werd feitelijk benauwd.” Dat gevoel ging over, want je went eraan, voegde ze eraan toe.
Daarom is het volgens d’Ancona belangrijk om altijd in protest te komen tegen onrecht. Dat doet ze zelf ook: d’Ancona nam deel aan veel demonstaties en is ambassadeur van War Child, een organisatie die opkomt voor kinderen in oorlogsgebieden.
Gedichten, psalm, stilte en bloemen
Vervolgens lazen keerlingen van de openbare basisschool Teun de Jager en Kindcentrum Het Klimduin gedichten voor. Rabbijn S. Spiero las psalm 23 en bad de Jizkor, het gebed voor de zielenrust van de overledenen. Hij voegde hieraan toe de namen van de concentratiekampen waarin joden zijn vermoord. Hierna volgden één minuut stilte en bloemleggingen.
Cor Dekker maakte deze videoregistratie. Hierin zijn foto’s van Habrofotografie (Hans Brouwers) verwerkt. (Tekst: Evert Visser/ RTV80).