BERGEN – Met een informatiebord, een podcast, een Stille Omgang en kerkdiensten zijn vrijdag 27 en zondag 28 mei in Bergen alle ogen en oren gericht op de herdenking van het Mirakel van Bergen.

Zeshonderd jaar geleden spoelde op de Schapenlaan/ Kapellaan een kistje aan tijdens de Elisabethsvloed. Het kistje was afkomstig van de kerk in Petten en bevatte heilige hosties. Op de zondag voor Pinksteren van het jaar 1422 bleken ze te zijn veranderd in het geronnen bloed van Christus. Een wonder dat zelfs de Paus erkende. Het leidde tot twee eeuwen van bedevaarten naar Bergen, totdat de Reformatie hieraan een eind maakte.

Informatiebord

Na een reeks van drukbezochte herdenkingsactiviteiten gaat burgemeester Lars Voskuil van Bergen op vrijdag 27 mei een informatiebord onthullen. Dat doet hij om 15.00 uur op de hoek Schapenlaan met de Kapellaan. Hiermee wordt duidelijk waar het kistje met de hostie aanspoelde en waar ooit een aan deze gebeurtenis gewijde kapel was gevestigd op het Kapelweidje. De gemeente Bergen ontwikkelde dit bord in samenwerking met de ANWB, het is de eerste van een nieuwe serie informatiepanelen.

Podcast

Gelijktijdig gaat een podcast online, die de luisteraar dit wonder laat meebeleven. Deze podcast is te activeren via een QR-code bij het informatiepaneel en bij de twee dorpskerken van Bergen. Na afloop gaat de werkgroep Mirakel van Bergen een toost uitbrengen op dit Mirakel en de goede samenwerking tussen alle betrokken. De werkgroep “dankt erfgoed-wethouder Arend Jan van der Beld voor de royale wijze waarop hij dit project mogelijk maakte”.

Stille Omgang en kerkdiensten op zondag 29 mei

Geheel in de traditie van het Mirakel van Bergen vertrekt zondag 29 mei om 6.00 uur de Stille Omgang. De route loopt deze ochtend vanaf de Ruïnekerk langs de Petrus en Pauluskerk naar het Kapelweide en terug via de Kerkedijk naar het vertrekpunt. Daar wacht voor de lopers een oecumenisch ontbijt. Om 10.00 uur start in de Petrus en Pauluskerk een door Bisschop Hendriks opgedragen Heilige Mis en in de Ruïnekerk een kerkdienst met als voorganger Marc van de Giessen.

Fresco (foto: werkgroep Mirakel van Bergen)