EGMOND AAN ZEE – Egmond herdacht vrijdagavond voor de honderdste keer de vissers die tussen 1914 en 1920 zijn omgekomen op zee.
Dat gebeurde vanaf 19.00 uur bij het Vissersmonument in Egmond aan Zee. Leerlingen van de basisscholen De Driemaster en De Branding toonden hier portretten van dertig omgekomen vissers uit Egmond. Andrea Rijtema, fotografe en verbonden bij Dorpsvereniging Egmond – Parel aan Zee, ontving na speurwerk de portretten van nabestaanden die ze bewerkte en uitvergrootte. Haar overgrootopa, Andries Krab, is een van de mensen die op zee is gebleven en wienst naam op het monument staat. Samen met Gerjan Zwaan van de dorpsverening, wienst opa Gerrit Zwaan vlak na de Eerste Wereldoorlog op zee omkwam, noemde zij de 122 namen die staan afgedrukt op het vissersmonument. Daarna hield burgemeester Lars Voskuil een toespraak. De kinderen en volwassenen liepen daarna in een stille tocht naar de Oud-Katholieke Kerk aan de Voorstraat alwaar een herdenkingsdienst plaatsvond.
Koren, gedichten en caberet
In de kerk namen voorzitter Gerard Gravemaker van Stichting Egmondse Visserijdag het woord, evenals burgemeester Lars Voskuil en Pastoor Joke Kolkman. Het Oud-Katholiek kerkkoor, shantykoor De Zâalnêeldenen en het koor De Skarrebekke zongen liederen en diverse solisten lieten zich horen evenals accordeonisten. Verder presenteerden kinderen een hoorspel onder leiding van de Egmondse organisatie Gejut en de jonge Egmonders lazen ook gedichten voor, dit onder leiding van Pastoor Kolkman. Ook Ada Schol van de klederdrachtgroep Egmond presenteerde een gedicht. Verder liet het caberetduo Aagie & Gré zich zien en horen. De dertig portretten blijven tot maandag in de kerk. Daarna zijn deze gezichten te zien in een expositie in het boothuis van de Egmonder Pinck in het Maritiem Centrum in Egmond aan Zee.







