CASTRICUM – Hoe maak je van water uit het IJsselmeer en de Rijn schoon drinkwater?

Probeer dat maar eens uit te leggen aan kinderen. Zelfs voor de meeste volwassenen is het een ingewikkeld verhaal.

Maar drinkwaterbedrijf PWN vertelt het graag om jong én oud bewust te maken van wat er allemaal nodig is voor schoon drinkwater. Daarom heeft PWN bezoekerscentrum De Hoep in Castricum de vaste tentoonstelling vernieuwd: met een ‘drinkwatereiland’.

‘Met het eiland leggen we het zuiveringsproces uit als iets wat je zelf kunt doen’, vertelt Stephanie Salden, teamleider van De Hoep.

‘In zes filmpjes laten de 8-jarige Marro en PWN drinkwatertechnoloog Ignaz Worm met huis-, tuin- en keukenproefjes zien welke basisprincipes PWN toepast.

Al doende ontdekken ze hoe ze het water nóg schoner krijgen. Op de achtergrond zijn beelden te zien van de ‘echte’ drinkwaterfabriek.

De filmpjes worden getoond op zes touchscreens. Heb je na afloop de vraag over het filmpje goed beantwoord, dan ga je door naar het volgende.’

Afgelopen zaterdagmiddag werd het drinkwatereiland officieel geopend met een ‘knallende’ openingsceremonie en in aanwezigheid van de ouders en kinderen van vier deelnemende scholen aan het educatieproject ‘Het wateravontuur’.

Op groot scherm konden de kinderen hun eigen gemaakte filmpjes en clips bekijken.

De knallende opening

De tentoonstelling in De Hoep is een publiekstrekker. Bezoekers van het Noordhollands Duinreservaat leren – voor of na hun wandeling of fietstocht in de duinen – waarom dit gebied zo belangrijk is voor de drinkwaterzuivering.

De Hoep gaat in 2014 het eiland ook gebruiken voor haar educatieproject ‘Wateravontuur’, speciaal voor basisscholen.

Geef een reactie