BERGEN – Onder de titel ‘Het Schip’ organiseert Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) i.s.m. Cinebergen op zondag 28 oktober om 13.30 uur een film met inleiding over architectuur, in Cinebergen Bergen.

In 1917 krijgt Michiel de Klerk van woningcoöperatie Eigen Haard de opdracht een woningbouwcomplex voor arbeiders te ontwerpen. Het werd zijn meest extreme werk, in de volksmond bekend als Het Schip. Het werd een prachtig icoon van de Amsterdamse School.

De combinatie van detaillering in relatie tot de hoofdcompositie maakt het bouwwerk tot een groot visueel spektakel. “Je weet gewoon niet waar je kijken moet” aldus Max van Rooy, kleinzoon van H.P. Berlage. Het restauratieproces van Het Schip wordt gevolgd, en met gebruikmaking van archiefmateriaal wordt de achtergrond geschetst van de sociale woningbouw uit die tijd.

Al eerder, in de jaren ’70, werd Het Schip grondig gerestaureerd, maar helaas met gebruikmaking van de verkeerde baksteen.

Dit soort fouten mogen nu niet meer gemaakt worden. “De steen en vooral de kleur van de steen is van essentieel belang, dat is de verf van Michel de Klerk” , aldus van Rooy.

De film zal worden ingeleid door Cisca van der Leeden, werkzaam bij Woningcorporatie Eigen Haard en intensief betrokken bij de restauratie van het Schip. Regie: Wilma Kuijvenhoven; duur: 52 minuten.. Cinebergen, Eeuwigelaan 7, Bergen.Kaarten via www.cinebergen.nl; reserveren via 072 589 6310 (reserveerlijn).