EGMOND AAN DEN HOEF – Het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef is van ‘onschatbare waarde’, vinden veel leden van de gemeenteraad van Bergen. De meningen verschillen echter over wat er met dit gebied moet gebeuren.

Bureau Rekenruimte, Bureau Ruimtewerk en Het Oversticht gaven deze week advies aan de raadsleden van de gemeente Bergen.

Dat was een prijs die wethouder Alwin Hietbrink eerder gewonnen had op het VNG-congres. De bureaus loofden zestig advies uren uit voor een interessant herbestemmingsproject.
Uit tientallen aanmeldingen uit het land werd het Slotkwartier gekozen

,,Laat de geschiedenis zien, breng het tot leven’’, zo klonk het uit de mond van de adviseurs. Ze vonden dat er op kleinschalig niveau moest worden begonnen met het verspreiden van de kennis over de historische plek. Tot 1573 stond een gigantisch kasteel in Egmond aan den Hoef.

In opdracht van Willem van Oranje is dat gesloopt om de Spanjaarden geen gelegenheid te geven het in te nemen tijdens de belegering van Alkmaar.

De raadsleden gaven niet de indruk dat ze het advies het Ei van Colombus vonden, en verschilden van mening over de ambitie waarmee het Slotkwartier moet worden aangepakt.

Maar dat er iets moet gebeuren, daar was geen twijfel (meer) over.

Geef een reactie