EGMOND AAN ZEE – Voorafgaand aan de Egmondse Visserijdag, werd afgelopen vrijdagavond onder warme belangstelling het Vissersmonument in Egmond aan Zee in het zonnetje gezet.

Aanleiding was de presentatie van het boek ‘Op zee gebleven’, een eerbetoon aan de op zee gebleven vissers en het comité die hen wilden herdenken met de oprichting van het monument.

De presentatie werd, namens de gemeente Bergen, bijgewoond door burgemeester Hetty Hafkamp, die tevens symbolisch het eerste exemplaar van het boek mocht overhandigen.

Zij deed dit aan mevrouw Jannie Zwart, van wie niet alleen beide opa’s, maar ook nog drie andere familieleden op het monument staan.

Voordat de bijeenkomst werd afgesloten met de traditionele kranslegging en een minuut stilte, was er echter nòg een bijzonder moment.

Historisch Egmond voorzitter Martijn Mulder vertelde de aanwezigen over verschillende essentiële delen van het monument, die in de loop der jaren zijn verdwenen en/of verwijderd.

Zo is de granieten onderlaag, die de zee symboliseert, onder later aangelegde bestrating verdwenen en is een mooi houten toegangspoortje ooit vanwege vandalisme verwijderd.

Hij hield daarom, na eerder overleg met dorpsvereniging de Parel, een kort pleidooi om het Vissersmonument weer in ere te herstellen.

Tot ieders verrassing reageerde burgemeester Hafkamp met de spontane toezegging dit direct met de gemeentemedewerkers te gaan regelen, wat haar een groot applaus opleverde.

Binnenkort zullen de betrokken partijen dan ook overleg hebben hoe dit met simpele middelen gerealiseerd kan worden en zal gekeken worden naar de haalbaarheid van een uitgebreidere restauratie van het monument.

Wilt u meer weten over het Vissersmonument? Kijk dan op www.historischegmond.nl.

Het boek ‘Op zee gebleven’ is vanaf heden verkrijgbaar bij Historisch Egmond en de lokale boekwinkels.

Geef een reactie