BERGEN – Aanhakend op het landelijke thema iconen en symbolen vertelt Het Sterkenhuis tijdens het Open Monumentenweekend het verhaal van Het Wapen van Bergen. Dat gebeurt in samenwerking met de Historische Vereniging Bergen.

De merlet, het belangrijkste icoon van het wapen ziet eruit als een gestileerd vogeltje zonder snavel en poten. Volgens de overlevering mochten alleen ridders die aan kruistochten hadden deelgenomen merletten in hun wapen dragen.

Dit wapen zou in 1188 door Graaf Floris III van Holland aan de Bergenaren geschonken zijn als dank voor hun steun in de strijd tegen de West-Friezen. Een officiële oorkonde werd nooit gevonden.

Pas in 1921 kreeg de gemeente Bergen van de Hoge Raad van Adel goedkeuring de merletten te gebruiken. Na de fusie met Schoorl en Egmond in 2000 bleven de vogeltjes in het wapen van de nieuwe gemeente Bergen.

Het Sterkenhuis heeft een bescheiden tentoonstelling met verschillende voorwerpen met merletten, waaronder het historische brandijzer en lakstempels van de gemeente. Ook zijn er wandborden, zilver bestek, souvenirs, insignes en meer.

De oudste bewaarde afbeelding van het wapen uit 1594 bevindt zich op de ‘sluitsteen’ in het koor van de Ruïnekerk.

Ter herinnering dragen de medewerkers van Het Sterkenhuis en de Historische Vereniging Bergen op zaterdag 10 september kleding uit de 16e eeuw.

Het Sterkenhuis, Oude Prinsweg 21, Bergen NH | 11.00 – 17.00 uur | www.museumhetsterkenhuis.nl. Het Sterkenhuis is onderdeel van KRANENBURGH.

Het Wapen van Bergen

Geef een reactie