Historie

RTV80: 42 JAAR PASSIE EN POPULARITEIT

Begin 2022 was het alweer 42 jaar geleden dat een aantal Egmonders als radiopiraat begon met het draaien van plaatjes. Vanuit een piepklein zomerhuisje in Egmond aan de Hoef waren op 5 januari 1980 de eerste klanken van Radio Noordzee te horen. De zender werd al snel populair in Egmond en wijde omgeving.

Anno 2013 heeft het tochtige zomerhuisje, met de zelf in elkaar geknutselde zendapparatuur en de van huis meegenomen platenspelers, plaatsgemaakt voor een prachtige studioruimte met apparatuur waar een gemiddelde lokale omroep in Nederland zijn vingers bij aflikt. ‘RTV80’, staat nu op de deur van de studio, die is gevestigd in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Er is veel veranderd, maar de passie en populariteit zijn gebleven.

Vriendenclub

Al snel nadat hij met een aantal vrienden Radio Noordzee was gestart, werd Aris Braak gegrepen door het radiovirus. Tot op de dag van vandaag waart het in zijn aderen rond. Nu, 33 jaar na de start, is Aris nog steeds radioactief. Als programmamaker maakt hij wekelijks op zondagmorgen zijn programma en als bestuurslid van de lokale omroep van en voor de gemeente Bergen draagt hij ook achter de schermen zijn steentje bij.

Om het verhaal van RTV80 te horen bezoeken we Aris Braak thuis, in Egmond aan Zee. Wat direct opvalt als je bij hem de woonkamer binnenkomt is dat de radio aan staat. En je hoeft natuurlijk  niet te vragen op welke zender: Radio 80.

Aris bespreekt tijdens een kop koffie met de voorzitter van RTV80, Ron Bulters, de gang van zaken binnen ‘de club’. Want hoewel de organisatie inmiddels ruim 35 vaste medewerkers en zo’n 25 op incidentele basis heeft, blijft het een vriendenclub.

‘Al snel na de start van Radio Noordzee kwamen er steeds meer mensen bij’, herinnert Aris zich. Het station werd heel goed beluisterd, ook door overheidsdienaren en mensen uit de politiek.’

Wetgeving

Mede door de maatschappelijke functie die de piraat vervulde werd het illegale radiostation gedoogd en kon het jarenlang blijven bestaan. Tot begin 1993.

‘Toen was het beleid van de landelijke overheid erop gericht om de ether schoon te vegen’, vertelt Braak. ‘Het was niet verstandig om door te gaan en we besloten om te bekijken of we van Radio Noordzee een lokale omroep konden maken. De wetgeving om dat te realiseren was kort daarvoor geïntroduceerd. In februari 1993 hebben we, van de ene op de andere dag, de stekker eruit getrokken. In december van datzelfde jaar startten we onze legale uitzendingen, onvoorstelbaar snel’, mijmert hij.

‘Jullie hadden geluk bij het vinden van een studio’, vult Ron Bulters hem aan. ‘Als jullie van de familie Groot niet het aanbod hadden gekregen om een studio in Hotel Zuiderduin te bouwen, was het een stuk lastiger geworden.’

Aris knikt.

Want zo is het: een studioruimte is voor een lokale omroep onmisbaar, maar vaak moeilijk te vinden. RTV is al bijna 20 jaar gevestigd in het hotel en beschikt over een aantal prachtige studio’s en werkruimten van waaruit 7 dagen per week, 24 uur per dag de uitzendingen worden verzorgd.

Dagelijks zijn vele radio-, televisie- en internetredacteuren, programmamakers, technici, ICT-ers en andere medewerkers in touw om alle media up-to-date te houden. Vroeger was dat alleen de radio, maar al sinds 1998 heeft de omroep ook een kabelkrant met daarop alle lokale nieuws en informatie. Ook het verzorgingsgebied van RTV80 is uitgebreid. De omroep begon zijn uitzendingen voor de toenmalige gemeente Egmond, maar is sinds de gemeentelijke herindeling de officiële omroep voor de hele gemeente Bergen: de kust- en duinstreek.

‘Het gaat goed met Radio en TV80’, vertelt Ron Bulters. ‘De naam dekt de lading al niet eens meer. Al jarenlang hebben we namelijk ook een website, die dagelijks wordt bijgewerkt met het lokale nieuws. Daarnaast zijn we bezig om een eigen RTV80-app te ontwikkelen, zodat onze uitzendingen en nieuwsberichten altijd en overal te volgen zijn. En als er binnenkort weer iets nieuws op mediagebied komt, zullen we ook daar niet van wegblijven. We hebben genoeg jonge mensen in ons team die al deze ontwikkelingen op de voet volgen en ervoor waken dat we helemaal bij blijven.’

Marathon

Als de nestor en de voorzitter van RTV80 met elkaar praten kan dat bijna niet zonder dat ook het woord ‘marathon’ valt. De halve marathon van Egmond, maar inmiddels ook die van Bergen en Schoorl waar de omroep op radio en televisie verslag van doet, zijn gedurende het hele jaar belangrijke gespreksonderwerpen binnen de omroep. Aris herinnert zich nog de eerste keer dat Radio Noordzee verslag deed van het loopspektakel in Egmond. ‘Ik denk dat het 1984 was’, vertelt hij. ‘We hadden nog geen wandelzenders en mobiele telefoons, maar toch hadden we op de radio al een verslag van de wedstrijd. Onze technische mensen hadden zelf wat zendertjes in elkaar geknutseld, illegaal natuurlijk, en we mochten een tijdelijke studio inrichten bovenin een appartementengebouw aan de Boulevard in Egmond aan Zee. Van daaruit konden we de start en finish van het parcours perfect overzien’, aldus Aris.

‘Dat was allemaal vóór mijn tijd’, mijmert Ron Bulters. De huidige voorzitter meldde zich een aantal jaren na de start als lokale omroep bij de club. ‘Om plaatjes te draaien’, vertelt hij, ‘maar voordat ik het wist had ik er allerlei taken bij. Inmiddels ben ik vrijwel dagelijks wel op de een of andere manier met 80 bezig. Als hobby, maar met een professionele inslag.’

Ron Bulters leidt de lokale omroep nu twee jaar. ‘Het is schaken op meerdere borden’, vertelt hij. ‘Naast alle ontwikkelingen op mediagebied die we niet willen missen, moeten we zorgen dat er voldoende medewerkers zijn om alle taken te vervullen. Ook het werven van inkomsten, via sponsors en adverteerders, blijft een belangrijk punt van aandacht. En niet te vergeten het onderhouden van alle belangrijke contacten met de gemeente, het Programmabepalend Orgaan vanuit de samenleving, het Commissariaat voor de Media en andere instanties waar een lokale omroep mee te maken heeft.’

Wat ooit begon als een vriendenclub van radiomakers is nog steeds een hechte club gepassioneerde multimediahobbyisten. RTV80 heeft een belangrijke taak voor de informatievoorziening binnen de gemeente Bergen; de vele luisteraars, kijkers en websurfers die gebruik maken van de diensten van de omroep bewijzen dat dagelijks. Ook voor toeristen in de kust- en duinstreek is Radio en TV80 onmisbaar: voor het nieuws, de weersvooruitzichten en toeristische tips en informatie. Radio 80 is te beluisteren via 105.9 FM, op de kabel in de gemeente Bergen via 96.5 FM of via internet: www.rtv80.nl

TV80 is zowel analoog als digitaal te ontvangen via de kabel in een groot gedeelte van Noord-Holland.

Heeft u nieuws voor op de radio en/of televisie, stuurt u dan een e-mail naar redactie@rtv80.nl of bel naar (072) 506 75 80.