BERGEN – De Historische Vereniging Bergen (HVB) viert zaterdag 10 juni haar dertigjarig bestaan. Dat gebeurt in de Petrus en Pauluskerk.

HVB laat bewoners, toeristen en vooral ook kinderen kennismaken met het culturele erfgoed van de gemeente Bergen. Zo overhandigde HVB op 24 mei oorkondes aan basisschoolleerlingen (Juniorambassadeurs). Zij kregen een schooljaar lang tijdens excursies kennis aangereikt over de historie van hun woonplaats.

Dit jubileum wordt op een historische en feestelijke manier gevierd in de Petrus en Pauluskerk vanaf 10.00 uur.

Historische tentoonstelling

Een onderdeel hiervan is een historisch tentoonstelling met bijzondere verzamelingen en historisch beeldmateriaal. Veertig exposanten laten hun werk zien. Te zijn zijn een doorlopende voorstelling van oude foto’s en filmpjes met onderwerpen zoals ‘Bergen rond 1900’, ‘Bello’, ‘de bleekneusjes’, ‘Sinterklaas’, ‘Ruinekerk 450 jaar’ en ‘Stoom zuivelfabriek Wilhelmina van 1906 tot 1950’.

Verder is er aandacht voor de oorlogsjaren 1940/1945 waarin het vliegveld van Bergen centraal staat. Te zien zijn bijzondere kaarten van de Slag bij Bergen (1799) en materiaal van honderd jaar koorvereniging en 75 jaar Kunstenaarscentrum Bergen (KCB).

Ook zijn beelden te zien van het oude postkantoor, het ritmisch koor, voetbalvereniging Berdos uit begin jaren vijftig en het kloostercomplex Ursulinen. Oude kaarten, strandmateriaal rond 1900 (genealogie) en een maquette van het Vredeskerkje van Bergen aan Zee zijn er ook.

En wat te denken van beelden van Spekhok van de Hoopweg, visrechten van Bergen, kaarten en boeken van Bergen door de eeuwen heen en declamatie gedichten door Ad Blomsteel, Dick van Hoeve en Arij van Vliet? In museum Het Sterkenhuis is de expositie ‘Bergen rond 1900 van boer tot badgast’ te bezoeken.

Lezingen: Bergen in oertijd en culturele rellen

Tijdens de jubileumdag op zaterdag 10 juni kunnen bezoekers van de Petrus en Pauluskerk lezingen bijwonen. Om 11.00 uur en 14.00 uur is er een lezing met een power-point presentatie van Allard Willemier Westra over Bergen in de oertijd.

Ongeveer zesduizend jaar geleden waagden zich mensen in de kustgebieden. Hiervan zijn kaarten gemaakt. Van de voorwerpen, hun huizen en gewoonten is veel bekend. Zóveel dat er reconstructietekeningen van gemaakt zijn. Deze levensechte beelden vertellen hun eigen verhaal. De natuur was meedogenloos. Het leven vol gevaren.

Om 12.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur start een lezing met power-pointpresentatie van Haye van de Werf over de culturele rellen in Bergen. Aan bod komen bijvoorbeeld Ans Wortel in Kranenburgh, Jan van Herwijnen, het huishouden van Jan Steen, de kraak van Rustende Jager, Adriaan Roland Holst, Jan Wolkers en Jaques Brel in de Pilaren. HVB belooft een lezing met een brede glimlach.

De Van Reenes, ze zijn er ‘echt’

Het thema van de jubileumdag is ‘Bergen rond 1900 en de van Reenens’. Tijdens de openingsdag lopen er in de kerk daarom honderd vrijwilligers in kleding uit 1900. Aanwezig zijn T-Fordjes, koetsjes met paarden, een fotograaf uit 1900 en een ganzenhoeder. Ook klinkt er muziek.

De opening start zaterdag 10 juni om 10.00 uur. Dit wordt een theatrale opening met een dialoog, een voordracht en zang. Dat gebeurt met medewerking van mensen die in de huid kruipen van het ‘echtpaar van Reenen’, burgemeester Lars Voskuil, de kinderburgemeester en wethouder Ernst Briët. Ook zijn hierbij aanwezig de internationaal bekende sopraan Lenneke Ruiten, de Bergense schrijver Sjoerd Kuyper en de HVB voorzitter Niek Weel.

Dat het echtpaar Van Reenen hierbij is, is meer dan gepast. De van Reenens hebben veel voor Bergen gedaan. Denk aan de Servituten in de grondaktes, Bello, het stichten van Bergen aan Zee, het mogelijk maken van onderwijs voor vrouwen en de totstandkoming van het Sterkenhuis.

Mede door de vooruitziende blik van dit burgemeestersechtpaar is Bergen nog grotendeels zoals Bergen is.

Het dertigjarig jubileum van de Historische Vereniging Bergen duurt zaterdag 10 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur. De Petrus en Pauluskerk is gevestigd aan Dorpstraat 20 in Bergen.