BERGEN NH – De gemeente Bergen herdacht zondag 26 januari de holocaust op de algemene begraafplaats in Bergen.

Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep op 1 november 2005 de bevrijdingsdatum van Auschwitz (27 januari 1945) uit tot een dag van herdenking: the Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op die dag de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers.

Juniorambassadeurs

Klaas Wits van de Historische Vereniging Bergen (HVB) heette alle aanwezigen welkom en twee Junior-ambassadeurs noemden de namen van de Joodse Bergenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Locoburgemeester Yvonne Roos-Bakker nam eveneens het woord. “Herdenken en herinneren zijn daden van hoop. Het is belangrijk dat we hier blijven samenkomen en we de namen blijven noemen. Want dan zeggen we ook: dit nooit meer.”

De loco-burgemeester richtte ook speciaal tot de jeugd. “Verzet je tegen haat, onrecht en oneerlijkheid. Pak die kans om het verschil te maken en actie te ondernemen voor een betere toekomst.” Daarna las ze een gedicht van Remco Campert.

Minuut stilte

Miriam Stern zong een Sefardisch lied. Dit is muziek van de Sefardische Joden. Het Jizkor werd gebeden door Louis de Leeuw. Naomi, Miriam en Tamar Stern zongen vervolgens ’Hasjewenoe’. Daarna zorgden Yvonne Roos-Bakker en kinderburgemeester Christiaan Verbaas voor een bloemlegging en was er één minuut stilte. Daarna legden mensen steentjes bij het joods monument.

Tachtig jaar geleden

Nederland werd tachtig jaar geleden bevrijd en het is eveneens tachtig jaar geleden dat Russische soldaten concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden. Auschwitz is het internationale symbool van de Holocaust.

Van de naar schatting 160.000 Joden die Nederland in mei 1940 telde, werden er 107.000 gedeporteerd. Daarvan keerden er slechts 5.200 levend terug. Ook de gemeente Bergen had Joodse inwoners. Op de Joodse Steen in Bergen staan achttien namen van hen die niet meer terugkeerden. Uit de Egmonden en Schoorl zijn vier Joodse inwoners in de vernietigingskampen om het leven gebracht. 

Cor Dekker maakte voor RTV80 deze video.