Auschwitz.

BERGEN – Op zondag 26 januari vindt de holocaustherdenking plaats op de algemene begraafplaats in Bergen.

De herdenking begint om 12.00 uur met een toespraak van locoburgemeester Yvonne Roos-Bakker. Vervolgens zingt Miriam Stern een Sefardisch lied en noemen twee junior ambassadeurs van de Historische Vereniging Bergen de namen van de Joodse bewoners van Bergen, Egmond en Schoorl.

Het Jizkor wordt gebeden door Louis de Leeuw, waarna Naomi, Miriam en Tamar Stern de canon Hasjiwenoe zingen. De locoburgemeester en kinderburgemeester Christiaan Verbaas leggen vervolgens bloemen bij de Joodse Steen. Na een minuut stilte kunnen alle aanwezigen een steentje leggen bij het monument om hun aanwezigheid zichtbaar te maken.

De tekst loopt onder de foto verder.

Wereldwijd

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz (27 januari 1945) uit tot the Holocaust Memorial Day. Ofwel: een dag van herdenking. Wereldwijd worden op die dag de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers.

Tachtig jaar geleden

Nederland werd tachtig jaar geleden bevrijd. Het is eveneens tachtig jaar geleden dat Russische soldaten het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden. Dit is het internationale symbool van de Holocaust.

Van de naar schatting 160.000 Joden die Nederland in mei 1940 telde, werden er 107.000 gedeporteerd. Daarvan keerden er slechts 5.200 levend terug. Ook de gemeente Bergen had Joodse inwoners. Op de Joodse Steen in Bergen staan achttien namen van hen die niet meer terugkeerden. Uit de Egmonden en Schoorl zijn vier Joodse inwoners in de vernietigingskampen om het leven gebracht.

Bekijk ook eerder gemaakte RTV80-publicaties en een video over dit onderwerp.