.
REGIO – De wateroverlast-situatie in de regio Alkmaar en Schagen is nu onder controle. Het sein ‘water meester’ is gegeven. Dat meldt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op haar website.

.
Hoogheemraadschap voert het opruimen van het water op reguliere organisatieniveau uit. “We blijven met een hoge waterstand in het Maalwater bij Heiloo de dijk inspecteren. Daarnaast zetten we op de plekken waar nodig extra pompen in. Alleen als het kan en de situatie verder verbetert, ruimen we deze op”, meldt een woordvoerder.

.
“Volgens de gegevens van het KNMI komen de buien die vrijdagavond vielen statistisch gezien eens in de duizend jaar voor. Ons watersysteem is ingericht voor buien die eens in de tien tot honderd jaar voorkomen.” Het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is ingericht om honderd millimeter per week weg te pompen. Nu viel dat op één avond en werd de dagen erna weer aangevuld met nieuwe regen.”

.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is blij met de hulp van de ongeveer veertig agrariërs en molenaars die bijdragen om de situatie weer onder controle te krijgen. “Binnen vier dagen hadden we de situatie onder controle, samen met de omgeving. We ervaren een goede samenwerking om deze zeer uitzonderlijke situatie samen op te lossen.”