EGMOND AAN ZEE – Storm Pia trekt over Nederland heen en bereikt vannacht rond 2:30 uur haar hoogtepunt in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. In Egmond aan Zee gaat die waarschijnlijk voor overlast zorgen. Het zeewater kan het dorp instromen, meldt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Volgens het hoogheemraadschap, dat zorgt voor het waterbeheer, is in Egmond aan Zee de kans groot dat zeewater door de strandopgang het dorp inloopt. ‘De Noordzee is op deze plek rond 2:30 uur plus 2.90 NAP. De golfhoogte is voorspeld op vier meter. Bij een totaal van zeven meter water boven NAP kan er zeewater via de strandopgang aan de Voorstraat het dorp in stromen. Dit kan voor overlast zorgen’, schrijft de organisatie op haar website.

De hoogte van het duin is op orde en veilig. Een strandopgang mag namelijk golfoverslag hebben. Maar de gemeente Bergen is aan zet om de overlast daar tegen te gaan, laat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier weten.

Dijkbewaking

Het hoogheemraadschap heeft woensdag en donderdag verschillende maatregelen genomen. Zo is de coupure in Den Oever gesloten en is dijkbewaking ingesteld om onze dijken langs de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer te inspecteren.

De organisatie heeft een voorinspectie uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de dijken er goed bijliggen en deze heftige storm aankunnen, meldt het Hoogheemraadschap.

‘Bij daglicht controleren we opnieuw onze dijken aan de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer. Hieruit moet blijken of er eventuele schade is opgetreden. Afhankelijk van het soort schade, bekijken we of we deze gelijk moeten herstellen of op een later moment. Wij voeren voor de veiligheid van ons personeel geen dijkinspectie uit tijdens de storm.’

Gemeente Bergen: Blijft weg van het strand

Mart Gul van M. Gul B.V. wacht een eventuele overstroming niet af. Hij maakte een zandwal voor de strandopgang op de werf.

Ook de gemeente Bergen liet donderdag van zich horen. De gemeente stuurde een persbericht naar de media met de oproep het strand te mijden. ‘Door zware windstoten uit het westen worden de strandopgangen in de gemeente Bergen mogelijk instabiel. Daarnaast verplaatst het zand zich snel wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Daarom volgt een dringende oproep aan iedereen: blijf weg van het strand.’

De Egmonders weten hoe het is om wateroverlast te ondervinden. Het centrum van Egmond aan Zee kampte bijvoorbeeld in augustus 2006 met ernstige overstromingen. Toen kwam het centrum tot twee keer toe onder water te staan na hevige neerslag. (Foto bovenaan de pagina: Sjef Kenniphaas).

Zand om het water tegen te houden (Foto: Inter Visual Studio).