SCHOORL – De bouw van zestien grondgebonden eengezinswoningen op de locatie van de voormalige Oosterkimschool in Schoorl schiet al aardig op: het hoogste punt van de bouw is bereikt. En dat is een vermelding waard, laat wethouder Yvonne Roos-Bakker vandaag weten. Een officieel moment (voor genodigden) vindt binnenkort plaats.

(Afbeelding: Kennemer Wonen).

De eengezinswoningen hebben een oppervlak van circa 85 vierkante meter en voldoen aan duurzaamheidseisen. Naast de woonkamer en keuken op de begane grond, krijgen de woningen op de eerste verdieping een badkamer, een technische ruimte en twee slaapkamers. Er is een vliering. In de voor- of achtertuin komt een berging te staan.

De gemeente Bergen liet de voormalige Oosterkimschool in de zomer van 2022 slopen. In dit gebouw huisde overigens destijds ook Theater Aan de Kim. Begin 2023 startte bouwbedrijf van der Gragt uit Wormerveer met de bouw. De huurprijs van de sociale woningen bedraagt straks tussen € 647,19 en € 808,06 euro.

‘Zou houden we onze dorpen leefbaar’

Volgens Roos-Bakker is de vraag naar betaalbare huurwoningen groot, ook in de gemeente Bergen. “Ons doel is 30 procent sociale huurwoningen te hebben, maar we zitten nu op 18 procent. En er staan ongeveer achthonderd mensen op de wachtlijst.”

“Daarom ben ik blij dat we met deze zestien woningen weer een stap in de goede richting zetten. Zo houden we onze dorpen leefbaar en creëren we plek voor woningzoekenden van jong tot oud.”

(Afbeelding: Kennemer Wonen).

Oplevering woningen

De oplevering van de nieuwbouw en de terreininrichting vindt plaats na de zomer van 2023. Zodra de woningen bijna klaar zijn, worden deze aangeboden via de website van SVNK.

Kennemer Wonen verhuurt de zestien woningen in de sociale sector.  Deze woningcorporatie, opererend in de regio Noord-Kennemerland, laat op haar website weten dat de eengezinswoningen met voorrang bestemd zijn voor Kennemer Wonen-huurders die een jongerenwoning in de gemeente Bergen achterlaten.

Deze voorrang geldt overigens uitsluitend bij de eerste verhuring. “Als de eerste bewoner de huur opzegt, wordt de woning opnieuw verhuurd, zonder de specifieke voorrangsregeling”, laat de organisatie weten.

‘Feestelijk moment voor genodigden’

De bijeenkomst om het hoogste punt te vieren, vindt plaats op 3 juli en is uitsluitend bedoeld voor genodigden. Wethouder Roos-Bakker vertelt dat hierbij ook directeur-bestuurder Krista Walter van Kennemer Wonen aanwezig is, evenals directeur Koen van der Maat van Bouwbedrijf Van der Gragt.

De vroegere Oosterkimschool (Bron foto: gemeente Bergen).

(Foto: Kennemer Wonen).