EGMOND AAN ZEE – Hospice Egmond in Egmond aan Zee start in het nieuwe jaar met 24 uurs professionele verpleegkundige zorg in huis. Dit om alle vrijwilligers, huisartsen en specialisten nog betere service te kunnen verlenen.

Volgens Jessica Zwart, initiatiefneemster en secretaris van het bestuur van Hospice Egmond, is dit nodig omdat het rondmaken van professionele nachtzorg een struikelblok bleek te zijn. Daarnaast groeide de druk door veel aanvragen van buiten Egmond. “Door de extra druk werd steeds meer begeleiding gevraagd van huisartsen en thuiszorgteams uit Egmond. Dat bleek in de praktijk niet haalbaar”, aldus Jessica Zwart. 

‘Speciaal hospice-team’
De bedden in Egmond moesten daarom leeg blijven staan, terwijl juist andere hospices in de ruime omgeving een groeiende vraag naar extra bedden hadden. Zwart: “Het bestuur voelde zich geconfronteerd met een groot maatschappelijk lokaal-overstijgend probleem. De conclusie was: bijstellen van de oorspronkelijke missie en visie en op zoek gaan naar bijvoorbeeld 24 uurs zorg.” Hospice Egmond bereikte overeenstemming met Evean om 24 uur per dag de verpleegkundige zorg te leveren. Daarvoor wordt nu eerst een speciaal hospice-team samengesteld. 

Waardering ook voor de vrijwilligers
Het bestuur benadrukt dat het blijft gaan om het karakter van een ‘bijna-thuis-huis’ waar de huiselijke sfeer, opvang en begeleiding hoog in het vaandel staan. Zwart: “De vrijwilligers houden hun rol, want zonder hen zou Hospice Egmond niet het mooie, rustige en gastvrije huis kunnen blijven dat het nu is. Maar we kijken verheugd naar de vaste professionele steun in de rug.”

Jessica Zwart van Hospice Egmond (Foto uit het videoarchief van RTV80)