BERGEN NH – Huiseigenaren in het centrum van Egmond aan Zee kunnen gratis deelnemen aan een actie om hun woning te isoleren. De gemeente Bergen stuurde hen hierover deze week een brief. “Zo besparen inwoners op hun energierekening. De meeste huiseigenaren krijgen bovendien een flinke bijdrage van de gemeente”, aldus de gemeente Bergen.

Volgens de gemeente kunnen alle huiseigenaren in Egmond aan Zee (centrum) een persoonlijk Bespaarplan laten maken. Er komt dan geheel gratis en vrijblijvend een onafhankelijke energieadviseur langs. Op basis van dit gesprek ontvangt de huiseigenaar een Bespaarplan met offertes van de mogelijkheden tot besparing voor de woning.

De gemeente laat weten dat de meeste huiseigenaren kunnen gebruikmaken van een bijdrage van de gemeente. In veel gevallen kan een inwoner hiermee een isolatiemaatregel volledig laten betalen en is het dus kosteloos. Wie niet in aanmerking komt voor de bijdrage, kan wel gratis het Bespaarplan laten opstellen.

Soorten isolatie

Inwoners die meedoen kunnen kiezen uit isolatieglas, bodemisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie of schuin dakisolatie van binnenuit.

De gemeente werkt voor deze actie samen met Winst uit je woning. Deze organisatie helpt inwoners bij het kiezen van één of meer isolatiemaatregelen. En bij het aanvragen van subsidies en het laten uitvoeren.

‘Hoop op óók andere buurten’

De gemeente kiest voor deze buurtgerichte aanpak in uitsluitend nog Egmond aan Zee, omdat de ontzorging voor isolatiemaatregelen van inwoners op deze manier veel tijd en middelen kost. “Het is dus niet haalbaar om de hele gemeente in één keer te ondersteunen”, laat een gemeentewoordvoerder weten aan RTV80.

“De keuze voor dit deel van Egmond aan Zee is omdat hier veel huizen zijn waarbij het energielabel laag is en er dus nog veel te winnen valt. Wij hopen later dit jaar en komende jaren nog andere buurten op deze manier te ontzorgen. Daarnaast komen er binnenkort nog acties aan die voor de hele gemeente gelden.”

‘Concrete ondersteuning’

De gemeente biedt deze mogelijkheid aan, omdat alle woningen in Nederland van het aardgas af moeten. Isoleren is daarbij de eerste stap.

Wethouder Verduurzaming, Ernest Briët: “Niet iedereen is in de gelegenheid om deze stap te zetten. Om inwoners te ondersteunen, biedt de gemeente hulp. Met deze actie bieden we concrete ondersteuning aan huiseigenaren in Egmond aan Zee (centrum). Zo zetten we een stap richting een energiezuinigere toekomst. Door samen te werken met Winst uit je woning maken we het voor inwoners gemakkelijk.”

De gemeente Bergen heeft geld van de Rijksoverheid ontvangen voor deze actie en de bijdrage voor inwoners. Meer informatie over subsidies en energie besparen, staat op klimaatplein.bergen-nh.nl.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 31 mei via de aanmeldlink die in de brief staat vermeld. Ook inwoners met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm, die ergens anders binnen de gemeente Bergen wonen, mogen meedoen met deze actie. Zij kunnen contact opnemen met Winst uit je woning via de website of via telefoonnummer 023-583 69 36.