SCHOORL – De reacties op het tijdelijke verblijf van vijfenvijftig minderjarige alleenstaande vluchtelingen in Klein Zwitserland aan de Duinweg in Schoorl liepen maandagavond uiteen van positief naar zeer kritisch en afwijzend.

In de dorpskerk in Schoorl luisterden veel omwonenden naar de informatie van Centraal Opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Bergen. De twee organisaties stonden oog in oog met een volle kerk.

De jongeren die naar Schoorl komen zijn in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar en afkomstig uit landen buiten de Europese Unie. Ze zijn gevlucht zonder ouders of een andere personen die het gezag over hen hebben. De aanwezige bewoners vrezen dat deze kwetsbare groep jongeren zich in Schoorl gaat vervelen, wat zou kunnen leiden tot misdragingen. Anderen zijn bang dat de leefomstandigheden voor de nieuwkomers straks tekortschieten waardoor depressie kan ontstaan.

‘Ook jongens’

COA en de gemeente Bergen gaven eerder aan dat de groep asielzoekers uitsluitend uit meisje zou bestaan, maar ook jongens komen naar Schoorl, zo liet het COA weten. Sommige inwoners wilden weten of de jongeren gescheiden kunnen douchen. De twee organisaties gaven eerder al aan dat dit – na een verbouwing – mogelijk is.

De gemeente Bergen komt met een telefoonnummer dat omwonenden kunnen bellen als sprake is van overlast. Dit nummer is volgens de gemeente 24 uur per dag bereikbaar.

Egmond-Binnen en Bergen aan Zee

De dertig jongeren verblijven van 1 oktober tot uiterlijk 1 februari in groepsaccommodatie Broekakkers aan de Noordvelderweg in Egmond-Binnen. Deze groep verhuist in februari 2024 naar Klein Zwitersland en wordt aangevuld met nog eens 25 asielzoekers. Verder krijgen vanaf 1 november maximaal negentig Oekra├»ners opvang in Hotel Nassau in Bergen aan Zee.

COA maakte met de eigenaren van de accommodaties afspraken en liet dit de gemeente Bergen weten. Volgens het college van B&W heeft de gemeente geen invloed op die keuze. Alle Nederlandse gemeenten zijn verplicht asielzoekers op te nemen.