EGMOND AAN ZEE – Op het duin direct achter het Museum van Egmond stond van 1833 to 1915 een vuurtoren, die toentertijd in combinatie met de van Speyktoren een belangrijke functie had voor de scheepvaart.

Op oude foto’s is te zien hoe deze Zuidertoren het dorpsbeeld bepaalde, direct daar boven het tegenwoordige Eymaplein en de Zuiderstraat. Nu resteert er van de maritieme glorie van deze duin alleen nog een mooi, veel bezocht uitzichtpunt.

Met een oriëntatiebord, dat acht jaar geleden door wijlen Kees Zwart namens de Parel werd geplaatst, maar door jeugdige vandalen volledig is ver ramponeerd en zo een aanfluiting was voor de cultuurhistorie van het dorp. Dus wat te doen?

Positief blijven denken toch! Dus hebben we vorige week bij de toegangstrap als een lokkertje een nieuw informatiebord geplaatst met foto’s en het verhaal van de oude toren. En op het duin een prachtig nieuw oriëntatiebord.

In dat uurtje dat we daar bezig waren hebben we ons verbaasd over de grote hoeveelheid toeristen die het duin bezochten. Ook een uitnodiging aan u dit weer eens te doen en het uitzicht te bewonderen!

Op de elfde november van dit jaar zal het honderd jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Een passende dag om dit te gedenken bij het Vissersmonument, de plek die symbool staat voor het verdriet die de oorlog ons dorp bracht. Onder andere met een passende handeling op deze Sint Maartendag: het aanzetten van de nieuwe verlichting van het monument.

Tekst: Gerjan Zwaan,Dorpsbelangen Egmond “Parel” aan Zee