Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is slot-buiten-voor-1024x768.jpeg

EGMOND AAN DEN HOEF – Hoeve Overslot en de naastliggende ruimte van Slotweg 44 in Egmond aan den Hoef kregen woensdagmiddag enkele tientallen bezoekers over de vloer tijdens het inloopmoment van de te restaureren ruimtes. Zij liepen door het gebouw en lieten zich informeren door aannemer Pronk Bouw en medewerkers van de gemeente.

Slotweg 44 en Hoeve Overslot zijn bouwkundig in slechte staat. Installaties voor bijvoorbeeld de verwarming zijn versleten of niet aanwezig. Daarom laat de gemeente Bergen de twee rijksmonumenten grondig restaureren. In maart 2023 is hiermee gestart.

‘Gebouw ademt oudheid’

Maar er zijn meer redenen om de panden op te knappen. De gemeente Bergen zegt het Slotkwartier tot een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken voor bewoners en toeristen. Het gebied wordt een herkenningspunt, een ontmoetingsplek, een demonstratieruimte, een multifunctioneel verblijfsgebied, oftewel een locatie waar ‘hét’ gebeurt in Egmond aan den Hoef, aldus wethouder Ernest Briët in een persbericht van eind oktober.

Kleinkunstpodium komt terug

Op wat bouwmaterialen na is het gebouw nu zo goed als leeg. Maar de authentieke sfeer is niet verdwenen: het Slotkwartier ‘ademt’ hier de oudheid.

Het rariteitenkabinet (ofwel Wunderkammer) van Jan van Trigt – met objecten uit een groot deel van de wereld – en de schelpenexpositie staan niet meer op hun plek in het gebouw. Deze maken straks plaats voor het proeflokaal van de Egmondse bierbrouwer Brouwerij Egmond.

Het kleinkunstpodium, geëxploiteerd door Stichting Hafre, is uit het pand verwijderd om de verbouwing mogelijk te maken. De stichting mag dit blijven exploiteren en bouwt het podium dus weer op na de opknapbeurt.

(Tekst loopt onder de foto door).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is slot-binnen-ok-1024x768.jpeg

‘Zwaar monumentale klus’

“Dit is een zwaar momumentale klus”, liet projectleider Marco van Wonderen van Pronk Bouw weten aan RTV80 tijdens dit inloopmoment.

Hij vertelt dat de aannemer even niet heel veel werk kan verrichten, omdat de brouwerij en de architect zich nu buigen over de indeling van de ruimtes. “Bijvoorbeeld waar komt het water en de afvoer? Waar worden de toiletten ingetekend? Dat weten we nu nog niet. Over een maand hopen we dat te horen, dan kunnen we aan de slag.”

Vloeren en houtconstructies

Toch staat de aannemer niet stil. Pronk Bouw plaatst binnenkort een betonvloer met vloerverwarming in het pand. Dit een onderdeel van een duurzame aanpak. Ook geluidsisolatie en klimaatbeweersing behoren hietoe.

Verder wil het bedrijf alvast de houtconstructies aanpassen. “De kleine steentjes op de vloer leggen we weer neer”, vertelt Van Wonderen als antwoord op een vraag van een van de bezoekers. “De authentieke uitstraling komt daar weer terug.” Later worden er glazen voorzetwanden geplaatst tegen de dasdeuren.

Iets vertraging, huurders net weg

De werkzaamheden lopen iets uit en dat is volgens de aannemer verklaarbaar. “Dat komt omdat de huurders net uit het pand zijn vertrokken. Verder weten we pas sinds kort zeker dat de Brouwerij zich hier mag vestigen.”

Terwijl tijdens het gesprek ongeveer twintig mensen door het gebouw lopen en mensen foto’s maken, kijkt Van Wonderen terug op de eerste inloopbijeenkomst in juni. Op dat moment waren het kleinkunstpodium, het rariteitenkabinet en de schelpenexpositie nog gewoon te zien, maar was de aannemer al wel druk bezig.

Hij verwacht een derde inloopmoment eind februari. “Puur om de buurtbewoners geïnformeerd te houden en niet alleen maar via de lokale media.”

(Tekst loopt onder de foto door).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is slotgracht-2-1024x578.png

De burgemeester en wethouders kregen overigens dinsdag een rondleiding. Ze bezochten het hele Slotkwartier, dus ook bijvoorbeeld Huys Egmont, de Slotkapel en de Slotruïne.

Van Wonderen: “Dit deden we om aan te geven hoe we bezig zijn en om te laten weten waar we naar toe willen. Zo moet bijvoorbeeld het metselwerk van de Slotruïne – hier aan de overkant – hersteld worden. Dit is tenslotte het oudste gedeelte van Egmond en misschien ook wel van de kop van Noord-Holland.”

Geschiedenis

Slotweg 44 is een pand uit 1606, maar is misschien zelfs wel ouder. Tegenover het gebouw stond ooit de grootste en mooiste burcht van Holland: het stamslot van de Heren (later Graven) van Egmont. Er staan zes rijksmonumenten in het Slotkwartier. Onder andere de fundamenten van het kasteel en de nog steeds bestaande Slotkapel uit 1433.

Informatie via de website

Om betrokkenen en geïnteresseerden op de hoogte te houden van de voortgang van het project, heeft de gemeente Bergen een projectpagina aangemaakt op de website. Hierop staan informatie, updates en nieuws over de restauratie van het Slotkwartier, zoals een maandelijkse fotoreportage van de voortgang.


Lees méér RTV80 artikelen en bekijk onze video’s over dit onderwerp

(Foto’s: RTV80).