BERGEN NH – De gemeente Bergen gaat inwoners helpen met de stap naar aardgasvrij wonen. Onder andere met het project ‘Buurtaanpak isolatie’. Daarnaast wil de gemeente graag aan de slag met inwoners die gezamenlijk iets willen organiseren als alternatief voor aardgas in hun buurt. Dit staat in het Uitvoeringsplan Warmtetransitie dat het college deze maand heeft vastgesteld.

Bij de Buurtaanpak isolatie wordt een buurt extra geholpen met het isoleren van woningen. Per jaar is er één buurt aan de beurt. Huiseigenaren krijgen financiële steun en praktische hulp bij subsidieaanvragen, laat wethouder Ernest Briët weten. “Verder ontzorgt de gemeente de huiseigenaren bij de werkzaamheden en de voorbereidingen daarop.”

Inwonersinitiatieven

Briët: “Naast de buurtaanpak richt de gemeente zich op inwonersinitiatieven. De gemeente wil graag aan de slag met inwoners, die gezamenlijk iets willen organiseren in hun buurt als alternatief voor aardgas. Inwoners, die ideeën of plannen hebben, samen met hun buren, kunnen zich via mailadres energie@debuch.nl melden bij de gemeente. De gemeente wil graag meedenken en meehelpen. Bijvoorbeeld met budget voor een buurtbijeenkomst of een haalbaarheidsonderzoek.”

Focus op lage energielabels

De projecten uit het uitvoeringsplan richten zich met name op isolatie van woningen met een laag energielabel (D-E-F-G) en woningeigenaren met lagere inkomens. Dit wordt gedaan vanwege de hoge energieprijzen en vanwege extra subsidies vanuit het Rijk.

Het doel van deze en andere projecten uit het Uitvoeringsplan is het verminderen van gasverbruik, CO2-uitstoot en energiekosten. Eerder heeft de gemeenteraad de visie Aardgasvrije Wijken vastgesteld. Het Uitvoeringsplan Warmtetransitie 2023-2025 is hierop een vervolg.