EGMOND AAN ZEE – Het reuzenrad staat dit jaar niét in Egmond aan Zee, omdat de rechter nog moet bepalen of een omgevingsvergunning (bouwvergunning) noodzakelijk is om langer dan een maand het reuzenrad te laten staan. Het gaat hier overigens niet om een evenementenvergunning, zoals onder andere RTV80 eerder in een bericht liet weten.

Ramon Ory, die aan de overkant van de reuzenrad-locatie een woning verhuurt, stapte vorig jaar naar de rechter om aan te geven dat de bouwvergunning er moet komen. Deze zaak loopt nog. Mr. K van Driel van Rechtmaat Juristen, raadsman van Ory, benadrukt dat de gemeente Bergen meent dat een omgevingsvergunning niet nodig is. “Dát hebben we daarom aan de rechter voorgelegd, en meer niet.”

De raadsman van Ory laat verder weten dat het doel niét is om het reuzenrad tegen te houden – er zijn verhalen dat omwonenden overlast van het reuzenrad zouden ondervinden. De verhuurder vindt het echter wél belangrijk dat de gemeente zich houdt aan de procedures die daarvoor gelden, aldus Van Driel.

De behandeling van het beroep over het besluit van de gemeente dat geen vergunning nodig is, wordt nog ingepland bij de rechtbank. “We zijn in afwachting van een zittingsdatum. Meer kunnen we er dit moment niet over zeggen”, aldus een gemeentewoordvoerder.

‘Geen weerstand tegen reuzenrad’

Reuzenrad-eigenaar Jan Vallentgoed vindt het jammer dat hij deze zomer zijn reuzenrad niet in Egmond kan neerzetten. Hoewel Ory zegt dat overlast niet de aanleiding is van zijn beroep bij de gemeente, stelt hij dat niemand last had van zijn reuzenrad. “We zijn keurig bij omwonenden langs geweest om dit te bespreken en er was geen weerstand tegen.”

De ondernemer heeft inmiddels een vergunningaanvraag voor enkele jaren ingediend. Maar omdat het beroep nog niet is afgerond, kan de gemeente geen vergunning afgeven, volgens de exploitant.

De raadsman van Ory snapt dat niet. “De gemeente kan wel een vergunning afgeven. En als iedereen vindt dat een vergunning voor het plaatsen van het rad voor een maand niét nodig is, dan kan de exploitant het reuzenrad nu toch neerzetten in Egmond?”

Daarentegen durft Vallentgoed dat niet aan, omdat de rechter zich nog over de zaak moet buigen.

(Foto’s: RTV80).


*Het 38 meter hoge reuzenrad stond in 2020 voor de eerste keer aan de Boulevard in Egmond. RTV80 TV ging in 2021 mee omhoog met een echte fan.

*Bekijk ook ons item over het laatste rondje van het reuzenrad in 2021.

Eigenaar Jan Vallentgoed.