BERGEN – Het festival Jazz & Sail krijgt op 1 en 2 september na meer dan veertig jaar een nieuwe naam: ‘Bergen Live’. Dit meerdaagse Bergense festival met live muziek, straattheater, podia voor jong talent en foodtrucks, komt dit jaar méér dan ooit in het teken te staan van livemuziek, met artiesten uit binnen- en buitenland. “De eerste live optredens zijn bekend”, aldus voorzitter Max van Veen.

Volgens Van Veen blijft de opzet van Jazz & Sail bestaan maar is het na veertig jaar tijd voor vernieuwing.

“Het evenement is uitgegroeid van jazz in en om de cafés en zeilwedstrijden op het strand, naar een meerdaags festival met binnen- en buitenpodia. Dit met de focus op het centrum van Bergen. Hoogste tijd dan ook voor een nieuwe naam, inclusief nieuw logo gebaseerd op de herkenbare kleuren. Dit logo is ontworpen door voormalig Bergenaar en illustrator Mathieu Schellekens.”

Kortom: Bergen Live biedt volgens de voorzitter een veelzijdig programma van livemuziek en andere activiteiten en wordt nu nog professioneler. Hierbij maakt ook de techniek een grote sprong vooruit, benadrukt hij. “Denk aan grotere podia, nieuwe lichttechniek en speciale apparatuur voor een nog betere ervaring van live muziek. Dit in samenwerking met Eventury Productions uit Alkmaar.”

Optredende muzikanten

Volgens de voorzitter hoort bij deze techniek “een geweldige line-up”. De eerste namen van optredende muzikanten zijn bekend. Erwin van Ligten & band ft Dilana Smith, The Pheromones en de lokale band Uncle Harry’s Punch. Veel mensen kijken ook uit naar het optreden van Barrelhouse bij Taverne. “Dit zijn oude rotten in het vak, veel mensen vinden het heel leuk dat ze ook meedoen.”

Ondertussen werkt het bestuur hard door aan nog een reeks namen, belooft Van Veen. “Geïnteresseerden in Bergen Live kunnen op de hoogte blijven via www.bergenlive.nl, Facebook en Instagram.”

Verbindend in de gemeenschap

Het dorp Bergen staat bekend als toeristische trekpleister aan de Noord Hollandse kust. Dit betekent dat tijdens het zomerseizoen de inwoners hun dorp delen met veel toeristen.

Stichting Bergen Live – bestaande uit vrijwilligers, horeca en andere bedrijven uit de regio, bieden dit gratis toegankelijke festivalweekend. “Dit als dank aan de inwoners en de mensen daaromheen. Dit weekend verbindt al jaren de gemeenschap.”

Foto van Barrelhouse (Bron foto: www.barrelhouse.nl).