Jeugdhulp

ByRedactie

19 oktober 2017

REGIO – Binnen de regio Alkmaar – bestaande uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest – wijzigen per 1 januari 2018 een aantal zaken op het gebied van jeugdhulp. De gemeenten willen meer hulp op maat, meer keuzevrijheid en kortere wachttijden.

Goede, passende jeugdhulp heeft de volledige aandacht. De gemeenten gaan dan ook niet bezuinigen op jeugdhulp. Ieder kind dat jeugdhulp nodig heeft, kan hier in de regio Alkmaar op rekenen.

Per 2018 gaat de regio – net als veel andere regio’s in Nederland – werken met nieuwe tarieven voor jeugdhulp. Hierbij is gekeken dat het geld van de gemeenten – nog meer dan voorheen – echt naar de hulp voor kinderen gaat.

Jan Mesu – wethouder jeugdhulp in de gemeente Bergen – spreekt namens zijn collega wethouders jeugdhulp wanneer hij zegt: “Er staat één ding voorop: er mogen geen kinderen tussen wal en schip raken.

Al onze jongeren hebben recht op goede, tijdige en passende zorg. Daar zijn wij als gemeenten en jeugdhulpaanbieders het over eens en daar doen we allemaal onze uiterste best voor.”

Jeugdhulpaanbieders kunnen zich inschrijven tot en met 30 oktober om 9.30 uur. Vanaf dat moment kan de regio Alkmaar inzien wie zich hebben ingeschreven voor een contract met de regio Alkmaar en de balans opmaken.

Vanaf 1 januari 2018 hanteert de regio Alkmaar voor ambulante jeugdhulp een vorm van inkoop waarbij nieuwe aanbieders ook tussentijds kunnen toetreden.

Dit betekent wanneer een cliënt zorg wil ontvangen van een nog niet-gecontracteerde aanbieder, deze aanbieder op elk moment – mits hij aan de gestelde vereisten voldoet – een contract kan afsluiten met de regio Alkmaar. De regio creëert op die manier optimale keuzevrijheid voor de cliënt.