EGMOND- Jill Holterman uit Egmond heeft zaterdag 7 augustus in Sapporo de finish gehaald op de Olympische Spelen bij het onderdeel marathon. Holterman deed bijna 3 uur over de marathon en eindigde daarmee op de 63e plaats.

Het was voor de 29-jarige Holterman haar olympische debuut. Olympisch Spelen meegeteld is het haar derde marathon. Holterman begon rustig maar halverwege de marathon wist ze heel wat atleten in te halen. Jill Holterman deed 2:45:27 uur over de marathon en eindigde daardoor op de 63e plaats.

Het goud ging naar Peres Jepchirchir (2:27:20) uit Kenia. Het zilver ging naar Brigid Kosgei (2:27:36) eveneens uit Kenia. En het brons ging naar de Amerikaanse Molly Seidel (2:27:46).

Het Internationaal Olympische Comite (IOC) besloot in 2019 al om de marathon te verplaatsen naar het noordelijker gelegen Sapporo om de zomerhitte van Tokio te ontwijken. Het mocht echter niet baten. Zaterdag had de stad te kampen met een hittegolf. Door de hittegolf haalden niet alle atleten de finish. Er waren vijftien uitvallers.

Foto: Jill Holterman

ByEvert