BERGEN – De schop in de grond, vaste planten en struiken erin zetten en tot bloei laten komen. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Matthieu Wiegmanschool deden vanmorgen hun uiterste best om de wijk groener te maken in het plantsoentje op de kruising tussen de Tuindorpweg en de Colnotweg in Bergen. RTV80 was erbij.

Bewoners van verzorgingshuis De Marke waren in rolstoelen of achter een rollator meegelopen met de kinderen. Meneer Herman Bakker, negentig jaar oud, hielp zelfs een handje mee. “Mijn handen jeuken als ik al die enthousiaste kinderen zie werken, fantastisch.”

GroenSpoor Plantenestafette

De werkzaamheden waren onderdeel van de GroenSpoor Plantenestafette. Hierbij planten diverse Noord-Hollandse gemeenten groene linten aan met bloembollen, vaste planten, struiken of bomen. Dit ter bevordering van méér biodiversiteit en een mooiere omgeving. De estafette begon vorige week in Heiloo en vindt de weken daarop plaats in Dijk en Waard, Heemskerk, Uitgeest, Grootebroek, Alkmaar en Hollands Kroon.

‘Belang van biodiversiteit’

De zogenoemde ‘Kinderwerkgroep Groen’ van de Matthieu Wiegmanschool en drie bewoners van De Marke luisterden in de hal van de school naar het verhaal van Ineke Wynia van Landschap Noord-Holland. Zij gaf uitleg over de verschillende planten, legde uit wat het woord ‘biodiversiteit’ betekent en vertelde hoe iedereen met een tuin kan zorgen voor meer vogels en vlinders in de tuin.

Uit de verhalen van oudere mensen blijkt dat er vroeger veel meer insecten en vlinders waren dan vandaag de dag. Iets wat nog eens extra ondersteept dat de actie nodig is, vertelde ze.

Ook kregen de kinderen te horen dat de school graag het schoolplein wil vergroenen. Doel is dat er in februari een ontwerp op tafel ligt. Daarna kan het een jaar duren voordat de metamorfose van het plein klaar is.

Verpotten in het groot’

Met hulp van groenbeheerder Chris Sundermann van de gemeente Bergen mocht Jip uit groep 7 de eerste schep in de grond steken. Dit is de zogenoemde ‘startschop’ waarop de logo’s van de tien deelnemende gemeenten zijn afgedrukt. Als het werk klaar is, krijgen de deelnemers van de plantestafette in een volgende gemeente de Startschop in handen.

Vervolgens staken ook de andere kinderen hun handen uit de mouwen. Hierbij kregen zij assistentie van mensen van De Groene Reiger, de organisatie van dit evenement die zich sterk maakt voor een duurzame, groene, sociale en daarmee gezondere leefomgeving.

Ook aanwezig waren vrijwilligers van Groei en Bloei en medewerkers van Landschap Noord-Holland. “Wat we doen is eigenlijk verpotten in het groot”, sprak een van de leerlingen wijs. En hij heeft gelijk.

Buurbewoners

Buurtbewoner Hans Stapel keek toe hoe de jeugd aan het werk was. Hij noemt het planten van struiken een goed idee. Ook groengroepen, bestaande uit buurbewoners, werken mee aan een groenere omgeving. De leden hiervan schonken de gemeente onlangs een insectenhotel.

Tekst en foto’s: Evert Visser/ RTV80

(Bron foto: De Blauwe Reiger)