BERGEN NH – Jongeren in Bergen van twaalf tot zestien jaar roken bovengemiddeld veel, in vergelijking met 31 andere gemeenten in Noord-Holland. Na Gooiste Meren, Laren, Texel en Heemstede staat Bergen op de vijfde plaats, meldt Independer.nl op basis van gegevens van GGD en RIVM.

12,9% van de jongeren in Bergen rookt regelmatig, meldt de organisatie. Maar Gooise Meren spant de kroon met 16%. Ook in Laren (15.5%), op Texel (13.4%), Heemstede (13,3%) roken jongeren gemiddeld meer sigaretten dan de Bergense jeugd.

In grotere gemeenten als Hilversum (9,8%), Haarlem (8,4%) en ook Amsterdam (6,9%) is het percentage rokende jongeren veel lager. Benieuwd hoe het zit in de rest van Noord-Holland? Bekijk dan deĀ onderzoekspagina.

Stoptober

Deze maand, Stoptober genoemd, is er extra aandacht voor stoppen met roken. Daarom komen Independer, GGD en RIVM nu met deze cijfers.

Vooral meisjes grijpen vaker naar een sigaret

Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende twaalf- tot en met zestienjarigen met bijna een 40% toegenomen in Nederland, meldt Indepernder. “Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien.”

Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3%, onder de jongens gaat het om een stijging van 25%.

De onderzoekers staken hun licht op in 31 Noord-Hollandse gemeenten. Hier waren voldoende jongeren om te komen tot een representatieve steekproef. Zestien gemeenten zijn hierdoor niet meegenomen in de vergelijking.