BERGEN – Bij een test in 28 horecagelegenheden in de gemeente Bergen kregen jongeren onder de achttien jaar in bijna alle gevallen gewoon alcoholhoudende drank mee. Dat bericht het college van B&W van Bergen in een nieuwsbrief aan de gemeenteraad.

Getrainde mysteryshoppers van zeventien en achttien jaar oud bezochten 28 gelegenheden die alcohol schenken. Dit waren cafetaria’s, slijterijen, strandpaviljoens, uitgaansgelegenheden en sportclubs. Slechts bij twee horecagelegenheden is de leeftijdsgrens nageleefd, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Dit onderzoek wordt elke twee jaar gehouden.

In de regio Alkmaar daalde de naleving van 56 procent in 2019 naar 38 procent in 2022.

Ondersteuning en advies

De gemeente Bergen informeert verenigingen en ondernemers in een brief over de uitslag van het onderzoek en hun eigen resultaat. Deze brief bevat ook informatie over mogelijkheden voor preventie en verbetering.

De gemeente Bergen benadrukt dat ondernemers en verenigingen zelf verantwoordelijk zijn voor een correcte naleving van de Alcoholwet. Maar de gemeente biedt daarbij wel ondersteuning aan door te informeren, te adviseren en te trainen.

Zo kunnen ondernemers en verenigingen een ‘adviesgesprek op maat’ aanvragen met deskundigen. Hierbij krijgen zijn informatie, training en ondersteuning bij de verbetering van hun naleving.