BERGEN – Bezoekers van de Petrus en Pauluskerk in Bergen leken zaterdag in een tijdmachine te stappen tijdens de viering van het dertigjarig bestaan van de Historische Vereniging Bergen.
Hier leken Bergenaren van ongeveer 125 jaar geleden levend rond te lopen, prachtig uitgedost in de kleding van toen. Speciale gasten waren burgemeester Jacob van Reenen en zijn echtgenote Marie van Reenen-Völter: zij namen destijds beslissingen die positief uitwerkten en waarvan de gevolgen nog zichtbaar zijn. Voorbeelden zijn het Gemeentemuseum Het Sterkenhuis, het Vredeskerkje in Bergen en de hele badplaats Bergen aan Zee.
Aan tafel
Het echtpaar stond in de kerk stil bij de tijd van toen en nu tijdens de opening van de jubileumdag. Dit terwijl de aanwezigen aandachtig luisterden. Het echtpaar kreeg aan het eind van de openingsact de eerste Bergensche Bad-, Duin en Boschbode uit handen van wethouder Ernest Briët. Dit is een eenmalige redactionele uitgave.
Burgemeester Lars Voskuil en kinderburgemeester Sophia waren er ook, zij zaten letterlijk aan tafel en lieten weten hoe in hun ogen de gemeente Bergen aantrekkelijk kan blijven. Daarna deden de Juniorambassadeurs van HVB het woord. Dit zijn basisschoolleerlingen die tijdens HVB-excursies leren over de geschiedenis van hun woonplaats Bergen.
‘Hoge toren op het Plein in Bergen’
Schrijver Sjoerd Kuyper uit Bergen sprak over zijn dorp, Bergenezen en Bergenaren en hij reisde in zijn verhaal door de tijd. Vaak met humor, bijvoorbeeld over plannen voor nieuwbouw op het Plein in Bergen: zelfs een torenflat van vele verdiepingen hoog zou hier een goed idee zijn volgens personages in zijn verhaal.
Bezoekers van de jubileumdag bekeken in de kerk historisch materiaal, zoals foto’s, krantenknipsels en diverse soorten attributen. Voor de deur van de kerk reden koetsjes, voortgetrokken door paarden. De aanblik van ganzenhoeders met hun dieren was bijzonder, zeker in combinatie met een optreden van de Bergense Harmonie. Op straat stond ‘de Stofzuiger’, de bus die begin vorige eeuw – samen met stoomtrein Bello – zorgde voor het openbaar vervoer in Bergen.
De Historische Vereniging Bergen blijft, ook na de eerste dertig jaar, onderzoek doen naar de historie van het dorp Bergen en geeft haar kennis door. De vereniging heeft ruim tweeduizend leden.
‘Echtpaar Van Reenen’ kreeg de eerste Bergensche Bad-, Duin en Boschbode (redactionele uitgave) uit handen van
wethouder Ernest Briët.
Wethouder Ernest Briët, HVB voorzitter Niek Weel, het echtpaar Van Reenen en burgemeester Lars Voskuil van Bergen.
(Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).
Voorafgaand aan de opening van deze speciale dag (Foto: Historische Vereniging Bergen).
(Foto’s: RTV80).
(Foto’s: Historische Vereniging Bergen).
In de kantine van de kerk (Foto’s: RTV80).