BERGEN – De juniorambassadeurs uit Bergen bezochten onlangs de Oude Begraafplaats aan de Ruïnelaan in Bergen. Dit is een van de excursies die de Historische Vereniging Bergen (HVB) organiseert voor deze basisschooleerlingen uit Bergen die graag iets willen leren over de geschiedenis van hun woonplaats.

Willem Jan Bleys vertelde de kinderen waarom en hoe de toegangspoort op deze begraafplaats tot stand kwam. De leerlingen liepen in drie groepen over de paden naar de monumentale graven, zerken en tombes. Ondertussen luisterden zij naar het verhaal van de rondleiders.

De juniorambassadeurs kregen informatie over symbolen zoals een lauwerkrans, een palmtak of een treurwilg. Maar ook over een opengeslagen boek. Ze leerden over de oorsprong en waarom deze begraafplaats aan de Ruïnelaan destijds werd aangelegd.

Bezoekmogelijkheden

De begraafplaats wordt netjes gehouden. Tientallen vrijwilligers verwijderen vanaf begin april de blaadjes en takjes. Want behalve de historie is het ook een prachtig stuk natuurschoon dat veel eerbied verdient.

Geïnteresseerden kunnen op donderdagmiddag deze begraafplaats bezoeken, eventueel met rondleiding. Verder is de Oude Begraafplaats ook te bezoeken op Open Monumentendag op 9 september. (Bron foto’s: Historische Vereniging Bergen/HVB).