BERGEN – De Juniorambassadeurs van Historische Vereniging Bergen (HVB) bezochten woensdag 5 april museum Het Sterkenhuis in het centrum van Bergen.

Dit was een van de excursies waaraan leerlingen van diverse Bergense bassisscholen deelnemen. Doel is zoveel mogelijk te leren over de geschiedenis van hun woonplaats Bergen.

Erik Luik van het Museum liet zowel boven als beneden veel zien. Hij bekeek met de kinderen de huiskamer en de keuken van vroeger. Achterin op de zolder vertelde John Grooteman over de ‘Vergeten Oorlog’ van 1799 tussen de Fransen en de Bataven tegen de Russen en Engelsen. Daarbij liet hij spullen zien, zoals kanons- en geweerkogels en uniformen die de soldaten vroeger droegen.

Op temperatuur in het depot

Na wat drinken en een koek, bezochten de Juniorambassadeurs het depot van het museum, de vroegere telefooncentrale van Bergen. Daar bewaart de museumorganisatie in constante temperatuur spullen die niet in het museum te zien zijn.

Vera en Loes gaven hier tekst en uitleg, bijvoorbeeld over beschrijvingen van alle spullen in het depot met een nummer erbij. Daarna kregen de jonge Bergenaren een opdracht: beschrijf zo precies mogelijk een speelgoedje van vroeger en teken het na.

Feest

Aan het eind van de excursie pasten de leerlingen matrozenpakken die ze aandoen bij het grote feest van de Historische Vereniging Bergen op zaterdag 10 juni. Een volgende excursielocatie is over twee weken de oude begraafplaats aan de Ru├»nelaan in Bergen. (Bron foto’s: HVB).