
SCHOORL – “Ik kan het nog amper geloven. Ik ben er vanmorgen zelf even geweest om te zien of het wel echt zo is”, vertelt boswachter Patricia van Lieshout aan RTV80 TV. Ze reageert hiermee op de diefstal van één van de kabouters van het Kabouterpad voor kinderen.
De houten kabouter stond op het hoogste duin en keek met zijn hand op zijn voorhoofd de verte in. Het beeld is – net als de andere kabouters – ontworpen door de Alkmaarse Maaike van Koeverden en gemaakt door Jos Apeldoorn uit Egmond-Binnen.
Elke kabouter in Schoorl is uniek. Ze hebben een rood, geel of blauw mutsje op. Zo staat er één bij een paddenstoel, de ander draagt een lantaarn of een bezempje. Een van de kabouters staat op schaatsen, de ander kijkt gebiologeerd wat er verderop gebeurt. Kinderen die de route lopen, komen deze kabouters onderweg tegen tijdens het doen van opdrachten. Ze lopen naar de paddenstoelentuin, maken een zandtekening, zoeken blaadjes en luisteren naar de vogels.
‘Afhankelijk van donaties’
Nu ontbreekt er dus een kabouter. Van Lieshout: “Verbazingwekkend dat deze kabouter is meegenomen. Het beeld is ongeveer 75 centimeter groot, maar loeizwaar. Die til je echt niet zomaar even op. Wij hebben hem destijds geplaatst door gebruik te maken van een kraantje.”
De boswachter noemt de diefstal frustrerend. “Het is triest, zeker omdat de kabouters met ingezameld geld zijn betaald. Veel recreatieve voorzieningen als het Speelbos en het buitencentrum zijn afhankelijk van donaties. Nu moeten we weer kijken hoe aan geld komen om de kabouter te vervangen, want de kabouters zijn met ingezameld geld betaald. De vermiste kabouter kost overigens 500 euro. Ik wil natuurlijk liever met positieve dingen bezig zijn, want het gaat erom dat jonge kinderen plezier beleven in de natuur.”
Staatsbosbeheer Schoorl is overigens sinds eind maart de trotse bezitter van negen nieuwe kabouters, die de ‘oude’ vervangen. Dat was nodig, omdat het hout rot was.
Wie weet méér?
Patricia van Lieshout gaat aangifte doen van de diefstal. Verder hoopt ze dat mensen zich melden als ze meer weten over de ontfreemding of op de hoogte zijn van de de nieuwe verblijfplaats van de kabouter.
Op de foto: de vermiste kabouter. Links de sokkel waarop de kabouter stond (Bron foto: Staatsbosbeheer Schoorl).