SCHOORL “Ik ben superblij dat ons Kabouterpad weer compleet is en dat de ontbrekende kabouter weer op zijn plek staat. Want daar hoort hij thuis”, vertelt boswachter Patricia van Lieshout donderdagmiddag aan RTV80.
Even daarvoor zetten de boswachter en drie vrijwilligers de kabouter neer. Dat moest wel, omdat deze in januari van zijn sokkel is gezaagd en is ontvreemd. De kabouter liet letterlijk en figuurlijk een gat achter in het Kabouterpad, een leuke en leerzame attractie voor kinderen.
‘Zonkabouter’
Veel kinderen lopen het Kabouterpad als speurtocht en krijgen onderweg bij elke kabouter informatie over het duingebied. De kabouters hebben een rood, geel of blauw mutsje op. Zo staat er één bij een paddenstoel, de ander draagt een lantaarn of een bezempje. Een van de kabouters staat op schaatsen, de ander kijkt gebiologeerd naar wat er verderop gebeurt. Kinderen die de route lopen, komen deze kabouters onderweg tegen tijdens het doen van opdrachten. Ze lopen naar de paddenstoelentuin, maken een zandtekening, zoeken blaadjes en luisteren naar de vogels.
Het was even schrikken toen de laatste kabouter in januari er niet meer stond. De kabouter is ongeveer 1 meter 50 lang en loeizwaar en staat op het hoogste duin van Noord-Holland, op 53 meter boven NAP. Van Lieshout: “Het was vast een klus om deze het duin af te krijgen.”
Donderdag gold eenzelfde uitdaging voor de boswachter en de vrijwilligers. Zij gebruikten een kraan om de nieuwe kabouter naar boven te halen en dat ging goed. Van Lieshout: “Doel was om de kabouter voor de meivakantie klaar te hebben en dat is gelukt. En wat denk je: eerder vandaag regende het, maar toen de kabouter er stond, ging de zon schijnen. Het moest zo zijn.”
‘Hout van storm Polly’
Boswachter Van Lieshout bedacht het Kabouterpad vijfentwintig jaar geleden om meer kinderen van het duingebied te laten genieten. Haar dochter, Maaike van Koeverden uit Alkmaar, maakte de ontwerpen. Het duizend meter lange pad start bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen en werd vorig jaar maart vernieuwd en feestelijk heropend met behulp van basisschoolleerlingen.
Dat was volgens Staatsbosbeheer toen nodig omdat de kabouters aan vervanging toe waren. Staatsbosbeheer en het Buitenfonds startten daarom een geldinzamelingsactie. Naast de nieuwe kabouters was dit hét moment om het geheel een up-date te geven. De route gaat nu met de trap naar het hoogste duin en met een klimtouw naar beneden.
De kabouters kosten elk 500 euro. Na de diefstal van de kabouter boden twee sponsors aan de nieuw te maken aanwinst te betalen. Dit waren Beach Restaurant Prins George in Camperduin en restaurant Duingroet in Groet. De boomstam, een eik, kwam van buitenplaats Elswout in Overveen. Van Lieshout: “De stam bleef liggen na de storm Polly eerder dit jaar. Van alle kanten kwam er hulp om de boomstam op te halen en naar de kunstenaar te brengen.”
‘Jos Apeldoorn steeds gehaaider’
Kunstenaar Jos Apeldoorn uit Egmond-Binnen, ook maker van alle andere kabouters in Schoorl, is blij dat hij de nieuwe aanwinst heeft mogen creëren. “Ik heb ze allemaal gemaakt en ik word er steeds gehaaider in. De eerste kabouter maakte ik in meer dan een week tijd, de tweede ging al sneller. De negende kabouter had ik in drie dagen klaar. Deze nieuwe duurde weer wat langer.”
De kabouter kijkt, net als zijn voorganger, over het Schoorlse duingebied. Dat doet hij met zijn hand boven zijn ogen. Het mannetje lijkt op de vorige, maar is net niet helemaal hetzelfde. Hij is uit dikker hout ‘gesneden’ en zijn hand staat net iets anders. Maar hij is onmiskenbaar te herkennen als kabouter Zandkorrel, want zo heten alle kabouters in Schoorl.
Kinderen kunnen het duinkabouterpad dagelijks lopen van 10.00 tot 15.00 uur. Een kaboutertasje, muts en het opdrachtenboekje zijn verkrijgbaar aan de balie van het buitencentrum aan Oorsprongweg 1 in Schoorl.
Lees ook: Staatsbosbeheer opent vernieuwde duintrap Schoorl (video en foto’s)
(Bron foto’s: Patricia van Lieshout/ Staatsbosbeheer Schoorlse Duinen).
Jos Apeldoorn aan het werk, duinkabouter Schoorl in de maak.
(Bron foto: Jos Apeldoorn)