BERGEN Kent u iemand die een lintje verdient? Bijna iedereen kan deze vraag waarschijnlijk wel met ‘ja’ beantwoorden. Want overal in Nederland zetten mensen zich in voor vele doelen. Vaak zonder eigenbelang en in alle bescheidenheid.

Dat zijn nu precies mensen die in aanmerking kunnen komen voor een koninklijke onderscheiding. De gemeente roept inwoners op om zulke mensen aan te melden. Dit moet vóór 1 juli binnen zijn. Dan kan het lintje nog uitgereikt worden tijdens de jaarlijkse lintjesregen in 2020.

Voordat de burgemeester een lintje kan uitreiken aan een inwoner van de gemeente Bergen, wordt er eerst een uitgebreid onderzoek gedaan naar de verdiensten van de voorgedragen persoon. Dat kost heel veel tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd in actie te komen.

Het decoratievoorstel voor tussentijdse onderscheidingen in verband met een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld een jubileum, moet zes maanden vóór de gewenste datum van de uitreiking bij de burgemeester zijn ingediend.

Op de website www.lintjes.nl is een formulier te vinden dat hiervoor te gebruiken is. De gemeente adviseert iedereen om voor het versturen van het formulier eerst contact op te nemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente.

Het is de bedoeling dat de persoon die de koninklijke onderscheiding krijgt, verrast wordt op de dag van de uitreiking. Dus doe een aanvraag in het diepste geheim en verklap niets.

Over de regels rond de toekenning van lintjes is alles te lezen op de website www.lintjes.nl. Voor meer informatie over het aanvragen van een koninklijke onderscheiding, neem contact op met het collegesecretariaat, Mariëlle Koek, telefoon 088-9097067 of via e-mailadres mariellekoek@debuch.nl.

Of treed in contact met Franka Dudink, telefoon 088-9097064 of via e-mailadres frankadudink@debuch.nl.