EGMOND-BINNEN – Groepsaccommodatie Broekakkers in Egmond-Binnen kreeg zaterdagmiddag tijdens een informele bijeenkomst veel bezoekers. Op deze locatie krijgen dertig alleenstaande minderjarige asielzoekers – uitsluitend meisjes – sinds 7 oktober onderdak. Voor de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een goed moment om de bewoners met deze pubers kennis te laten maken.

“Ik vind het belangrijk dat deze jongeren hier welkom zijn: je zal maar vluchteling zijn en helemaal alleen. Daarom is het des te mooier om te zien dat de jongeren goed met elkaar overweg kunnen en graag naar school gaan. En de leiding gaat goed met de meiden om: voor mij is het een eyeopener. Ik vind dit een geweldige voorziening”, zegt een inwoner van Egmond-Binnen tegen RTV80.

Irma Diels is eveneens onder de indruk. “Het is prettig om hier in Broekakkers een kijkje te mogen nemen en kennis te maken met de jongeren. Waar komen ze vandaan en wat doen ze? Het is vanwege gebrekkig Engels best lastig om met hen te praten, maar ik zie dat ze hun best doen. Zij voelen zich dankbaar en op hun plek. Jammer dat ze niet kunnen blijven. Deze opvang is belangrijk: het is de meest kwetsbare groep. Als je hun achtergrond weet, dan ga je echt over je nek hoor.”

Veilig en zichzelf

Op de vraag hoe ze aankijkt tegen geluiden van mensen die vinden dat er te weinig ruimte en capaciteit is voor een steeds grotere groep asielzoekers – bijvoorbeeld omdat er een woningtekort is – heeft ze geen goed woord over. “Je zal maar in armoede leven waar echt niets is, en dus óók geen toekomst. En wij hebben te weinig ruimte? Ik vind het niet hoor, kijk maar om je heen.”

Dorian Reijers van COA vertelt dat de groep vluchtelingen in Egmond-Binnen afkomstig is uit landen van buiten de Europese Unie. Ze kwamen naar Nederland zonder ouder(s) of een andere persoon die het gezag over hen heeft. De meisjes verhuizen in februari naar Klein Zwitserland in Schoorl waar ze minimaal vijf jaar verblijven met een uitloop naar tien jaar. In Broekakkers kunnen dan Oekraïense vluchtelingen en statushouders tijdelijk gaan wonen. 

De asielzoekers verblijven inmiddels twee of drie maanden in Nederland en dragen een ‘rugtas’ met zich mee. Reijers: “Zij hebben veel meegemaakt en sommigen zijn getraumatiseerd. Als het is nodig is, brengen we hen in contact met een psycholoog. Gelukkig voelen zij zich hier wel veilig en durven ze steeds meer zichzelf te zijn.”

JOEB en De Schulp

Reijers vertelt dat Broekakkers is ingedeeld in twee-, vier- en zespersoons kamers. “Meiden met dezelfde spreektaal slapen bij elkaar op de kamer.” Verder gaan ze vijf dagen per week naar school. “Het is een zogenoemde startklas waar ze vooral Nederlands leren. Van hieruit stromen ze door naar reguliere scholen.”

Maar natuurlijk is er meer dan school alleen.” De pubers bezochten jongerencentrum JOEB in Egmond-Binnen en dat is goed bevallen. Ze mogen er nu iedere vrijdag naar toe. Ook gingen ze naar dorpshuis De Schulp. Wat ze daar gaan doen, moet nog blijken: we zitten in een opstartfase.”

Reijers noemt de Egmonders fijne mensen. “Mensen bellen aan om spullen te doneren en vrijwilligers willen ons ondersteunen met activiteiten op het gebied van sport en creativiteit.”

24 uur per dag begeleiding

Een team van HBO- en MBO geschoolde jeugdprofessionals ontfermen zich volgens Reijers over de jonge asielzoekers. Zo zijn de brandwacht en de beveiliging actief in Broekakkers. De brandwacht is 24 uur per dag in het gebouw aanwezig om een oogje in het zeil te houden.

“We zorgen voor de veiligheid van de meisjes en het personeel. De meiden koken met vuur en hebben niet geleerd hoe dat moet. Dus daar letten wij bijvoorbeeld op. Ook moeten we er zijn, want stel je voor dat we moeten ontruimen: dan kom je handen tekort”, vertelt een van de mensen van de brandwacht.

“Overigens zijn we ook een soort sociaal werkers: we helpen met de Nederlandse taal of bijvoorbeeld met een kapotte fiets. En als deze pubers iets doen wat niet mag, dan moeten wij hen op hun vingers kunnen tikken.” Ook wijkagent Robert de Boer bezocht de inloopmiddag. “Ik heb niets aan te merken op hoe het nu gaat. Er is nog niet één melding geweest van iets dat fout ging of van overlast, dus dat gaat heel goed.”

‘Door bekendheid meer begrip’

Verder was bijvoorbeeld burgemeester Lars Voskuil aanwezig tijdens de inloopmiddag. “Het is fantastisch wat de bewoners hier georganiseerd hebben en dat ze heerlijkheden aanbieden om hun eigen land te introduceren.”

“Ik vind het ook heel fijn om te zien dat zoveel inwoners van Egmond-Binnen hierheen zijn gekomen om de sfeer te proeven en kennis te maken. Door meer bekendheid eraan te geven, komt er ook meer begrip. Dat is heel belangrijk. Het COA werkt hier heel erg hard, de bewoners doen heel hard hun best. Met z’n allen kunnen we er hier een succes van maken. Dat blijkt ook vandaag.”

Informatiebijeenkomst op 4 december

Een tweede informatiebijeenkomst over de opvang van de huidige groep amv’s in groepsaccommodatie Broekakkers vindt plaats op 4 december in Dorpshuis De Schulp aan Visweg 45 in Egmond-Binnen. Deze bijeenkomst duurt van 19.00 tot 20.00 uur, inloop is vanaf 18.45 uur.

Buurtbewoners kunnen dan hun vragen, zorgen of aandachtspunten bespreken met burgemeester Lars Voskuil, wethouder Yvonne Roos-Bakker, medewerkers van het COA en de wijkagent. (Bron foto: Broekakkers).


Meer RTV80-artikelen over dit onderwerp.