SCHOORL – Omdat ook de kerstinn traditiegetrouw op de derde advent plaatsvindt, zijn er twee evenementen op zondag 11 december in de dorpskerk in Schoorl. Eerst de carolviering en daarna de kerst inn.

’s middags zingt het koor Chantous uit haar kerstrepertoire. Chantous staat bekend om zijn gedegen en sprankelende uitvoeringen. Een goede pianist en dirigent vormen de stevige basis, laat de organisatie weten. Verder speelt muziekvereniging De Vriendschap vanaf het balkon in de kerk en gaat Bert Huibers optreden. Er is dit jaar geen uitgebreid buitenprogramma: wel zijn warme dranken en koek verkrijgbaar.

Er is eveneens een Festival of Lessons and Carols. Negen vrijwilligers met diverse achtgronden verzorgen lezingen. Een projectkoor bestaande uit dertig zangers zingt carols meerstemmig en ook de bezoekers kunnen meezingen. Willem Leegwater begeleidt op het orgel en Rob Snip speelt trompet.

Stukje geschiedenis

Dit festival werd in 1880 bedacht door de geestelijke en latere aartsbisschop E.W. Benson in Truro, Cornwall . Hij wilde de mensen uit de pub naar de kerstdienst lokken. Omdat de kathedraal in aanbouw was, vond de viering plaats in een houten gebouw met plaats voor (slechts) vierhonderd mensen.

Meteen werd dit concept overgenomen in het hele land. De uitzending ervan door het koor van King’s College Choir is nog steeds een publiek evenement. Overal ter wereld luisteren mensen ernaar. Maar ook in kerken is het loten om een zitplaats.

Traditiegetrouw begint de dienst met ‘Once in Royal David’s City’ terwijl het koor de kerk binnenloopt. De viering is bedacht voor kerstavond. In Nederland zijn er ook veel in de adventstijd en zelfs ’s ochtends.