BERGEN- International Holland Music Sessions (IHMS) sluit dit weekend de zomer af in Ruïnekerk in Bergen. Vrijdagavond 13 augustus treedt celliste Anastasia Feruleva om 15:00 uur en om 20:30 op. Zaterdag 14 augustus sluit om 15:00 uur en om 20:30 fluitiste Mirna Ackers de 31e editie van het jaarlijkse evenement af.

Anastasia Feruleva is niet alleen een geweldig kamermusicus, ze is ook een begenadigd soliste. De in Nederland woonachtige Russische celliste durft het aan om in de Ruïnekerk in Bergen een concert alleen met haar cello te geven. Centraal staat een van de cellomonumenten van de twintigste eeuw, de drie suites voor cello solo die Benjamin Britten schreef voor zijn goede vriend Mstislav Rostropovitsj. Vrijdag 13 augustus speelt Feruleva, in 2016 nog prijswinnaar tijdens de Cello Biënnale, in Bergen de negendelige eerste suite die ze combineert met een andere reus voor cello solo: de Sonate op. 8 van Zoltán Kodály. Een buitenkans voor alle celloliefhebbers om de suites van Britten weer eens live te horen.

In het midden van de negentiende eeuw werd Theobald Böhm de grondlegger van de moderne dwarsfluit en altfluit. Fluitiste Mirna Ackers neemt u tijdens dit concert in de Ruïnekerk met pianist Vital Stahievitch mee op een reis door de muziek van deze voor de fluit cruciale periode uit de Romantiek. Muziek die gecomponeerd of gearrangeerd werd door de eerste moderne fluitvirtuozen zoals diezelfde Böhm en Paul Taffanel, of die later bewerkt werd, zoals de beroemde Vioolsonate van Franck door een grootheid als Jean-Pierre Rampal. Ackers en Stahievitch, tevens musicologe en kunsthistoricus, brengen zo de volwassenwording van de moderne dwarsfluit tot leven en verhalen terloops van vele wetenswaardigheden en anekdotes.

IHMS presenteert iedere zomer in een reeks klassieke concerten aanstormend toptalent. Onder de noemer ‘Summer Academy& festival’ worden er meer dan 100 concerten gegeven. Ongeveer 125 jonge klassieke musici uit meer dan 40 landen zijn te bewonderen in de zomermaanden juli en augustus die debuteren met een piano, cello en viool concert.

Meer informatie en tickets via www.ihms.nl.

Foto: Mirna Ackers

ByEvert