SCHOORL – Atletiekvereniging Trias uit Heiloo organiseert de Klimduinrun in Schoorl voortaan niet meer jaarlijks maar één keer in de twee jaar.

Organisator Richard Brouwer: “Dit om de enorme organisatie beter te spreiden over de jaren. En ook willen we het aantrekkelijk houden voor de leden: elk jaar een Klimduinrun voelt net effe te gewoon.”

Brouwer kijkt terug op een Klimduinrun zondag met enthousiaste deelnemers. Toch was de situatie totaal anders dan voorgaande edities.

“Normaal gesproken zitten de terrassen aan de voet van het Klimduin in Schoorl bomvol met toeschouwers tijdens de Klimduinrun. Maar dankzij lelijke buien was er zondag zo goed als geen kip”, vertelt hij.

‘Compleet kapot boven

De Klimduinrun vond voor de laatste keer in 2016 plaats: door organisatorische problemen was het volgens Brouwer in 2017 en 2018 niet mogelijk de run te organiseren. En in de drie jaren die volgden gooide corona ‘zand in het eten’.

“Mooi om te zien hoe fanatiek en enthousiast de deelnemers ook dit jaar waren”, benadrukt hij.

De loeizware klim is voor velen een aantrekkelijke uitdaging. Brouwer: “De deelnemers rennen 85 tot 110 meter het stijle duin op; het hellingspercentage bedraagt 25 procent. De meeste atleten komen daarom ‘compleet kapot’ boven.”

Klimduinkoning- en koninging

In de categorieën junioren, senioren, mannen en vrouwen gingen 80 atleten de strijd aan. Daarbij waren ook van de partij professionele sporters, zoals ex-topwielrenner Laurens van Dam.

Bij de mannen won Juno Schuwer uit Eindhoven de Klimduinrun. Winnaar bij de dames was Laura Boekel uit Tuitjenhorn. Zij ontvingen de titel van Klimduinkoning- en koningin.

Van hekken plaatsen tot tijd waarnemen

Niet alleen de atleteren leverden een prestatie: hetzelfde geldt voor veertig vrijwilligers die verspreid over de dag druk bezig waren.

Het neerzetten van hekken langs het klimduin, het begeleiden van deelnemers, het werk van starters en tijdwaarnemers zijn zomaar voorbeelden van werkzaamheden die nodig zijn om het evenement goed te laten verlopen, vertelt Brouwer.

De organiserende club Trias is overigens blij met de hulp van atletiekvereniging NOVA uit Warmenhuizen en AV Hera uit Heerhugowaard.

(Foto: Erik van Leeuwen)
(Foto: Richard Brouwer)
(Foto: Richard Brouwer)