BERGEN – Voormalig huisarts Kees Van Straaten uit Bergen is donderdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Lars Voskuil zorgde voor de uitreiking ervan in Theater De Vest in Alkmaar. Dat gebeurde tijdens de viering van het twintigjarig bestaan van ’t Praethuys, een inloophuis voor iedereen die door kanker geraakt wordt. 

Kees Van Straaten was in zijn woonplaats Bergen actief als huisarts van 1981 tot 2015. Hij was bij allerlei initiatieven en activiteiten betrokken, allemaal gericht op kwaliteitsverbetering van de gezondheidszorg in Bergen en in de regio.

In 2006 is hij verkozen tot beste huisarts van Noord-Holland. In 2015 ontving de voormalige huisarts de Van Foreestpenning. Dit is een prijs die zelden of nooit aan niet-specialisten ten deel valt. Al meer dan 25 jaar is Kees van Straaten actief als bestuurslid bij de Maarten Weldamstichting. Deze organisatie geeft steun op het gebied van gezondheidszorg, educatie, culturele prestaties en extraatjes voor jeugdigen. Sinds 2015 is de Bergenaar secretaris van Stichting Schoolproject Ethiopië.

Betrokkenheid

Kees van Straaten wordt omschreven als iemand die altijd vooraan staat als er iets georganiseerd moet worden. Zijn werk voor diverse commissies geeft hiervan blijk, evenals zijn betrokkenheid (medeoprichter) bij de huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK). Vanuit die achtergrond werd hij ook toezichthouder bij het door hem mede ontwikkelde ‘Vicino’, een organisatie voor eerstelijns GGZ.

Na zijn pensioen was Kees van Straaten nog scen-arts en werd hij parttime arts bij het Hospice Alkmaar. Van 2016 tot de zomer van 2022 was de oud-huisarts zeer actief betrokken bij Stichting ’t Praethuys. Hij wordt hierbij omschreven als een zeer actief voorzitter. Onder zijn voorzitterschap maakte ‘t Praethuys grote stappen.

Foto: Kees van Straaten benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. (Foto: Vincent de Vries).