EGMOND AAN DEN HOEFKoorgezang in een grote kerk, daar kan ik heel stil en nederig van worden. Na twee keer een kerstconcert te moeten hebben cancelen, stond Erato afgelopen vrijdagavond (10 juni) enthousiast en volledig opgeladen in een zo goed als uitverkochte Margaretha Maria Alacoque in Egmond aan den Hoef. Aanleiding was het tienjarig jubileum van dit Egmonds gemengd koor, dat met dit concert tevens als doel heeft geld in te zamelen ten bate van Oekraïense vluchtelingen. 

De muzikale leiding is als vanouds in zeer goede handen van dirigente Marlies Meiners-Bras. Dat Marlies jaarlijks het koor traditionele knappe kerstarrangementen laat zingen, was me bekend. Maar een concert in juni vraagt natuurlijk een andere stemming qua repertoire. Persoonlijk haal ik opgelucht adem als ik op een programmablad zie dat hedendaags populair genre niet persé is meegenomen maar sec gekozen wordt voor mooie melodieën en lyrics. Een zorgvuldige selectie is in dit geval daarvoor uit de muziekhoed getoverd en in alle arrangementen is die zorg terug te vinden. Marlies, complimenten daarvoor! Notabene twee klassieke werken uit de kast van de Bach-familie en Anthem uit de musical Chess – het vraagt enige lef.

De Oekraïense Alina vertaalt een gedicht voor haar aanwezige familie en die komt bij het publiek binnen. ‘Yesterday’, ‘Tears In Heaven’ en ‘You Raise Me Up’ voelen als een bewust gekozen associatie met vrijheid, liefde en solidariteit. Als het koor driestemmig en onverwacht voluit gaat, heeft het ons geheel bij de kladden. Ja, dit willen we! Het combo bestaat uit Atie List (piano), Anke Buringa (dwarsfluit), Nellie Borst (cello), Frank Melker (cajon), Leo Stam (bugel/trompet) en Peter Smit (gitaar en combo-arrangementen). Mooie avond. Goed gedaan, Erato!

Marion van Dam