BERGEN AAN ZEE – Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen. Wie heeft er bijvoorbeeld wel eens een pieterman gevangen? Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken. Een ‘kor’ is een sleepnet.

IVN heeft zo’n sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand door het water wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in. Na een “trek” wordt het net geleegd in een grote bak.

Over de dieren en andere vondsten wordt door een deskundige IVN-gids verteld en ze worden van dichtbij bekeken. Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen.

Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen.

Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en kost 2,50 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Aanmelden is niet nodig. Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia.

Er wordt zondag 17 juni gestart om 10.00 uur vanuit het IVN gebouw “Parnassia”. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes Parnassia volgen. Let op: het is betaald parkeren. Meer informatie: 06 57880486 of ww.ivn.nl/nkl