BERGEN – In het novembernummer van de Kroniek van Bergen staan weer veel historische wetenswaardigheden inclusief twee onderwerpen uit de recente geschiedenis van Bergen.
In ‘Op de fiets’ geeft Bert van der Miessen een verrassend inkijkje in de geschiedenis van de fietspaden in Bergen.

Konden fietsclubs en individuele fietsers rond 1900 overal makkelijk rondtrappen? Nee dus, er waren toen nog geen of nauwelijks fietspaden.

Het is vermakelijk te lezen hoe fietsers over grintpaden en door modderpoelen rondploeterden. In 1921 werd daarom het oudste rijwielpad aangelegd langs de Eeuwigelaan, van de Komlaan tot de Franschman. In 1924 klagen bewoners en winkeliers van de Stationsstraat over de chaos in hun straat.

Wie nu op een zaterdag in diezelfde Stationsstraat fietst, waant zich weer even in 1924: een zwerm fietsers, wandelaars en auto’s die elkaar in de weg zitten. Met het artikel ‘Eén doel’ verbindt ook Kees Wokke heden en verleden.

Hij beschrijft de lange weg naar de fusie van twee voetbalverenigingen, Berdos en BSV. Een eerste poging die al begon in 1947 en in 2015 werd afgerond met de oprichting van VV Bergen.
Verder in deze Kroniek een artikel over ‘De Hoge Vierschaar in de zaak tegen de pausgezinden’ in 1646,

‘De haakwallen en het Zeegat van Bergen’ met fiets- en wandelroute en een verslag over de woelige bouw van de kersstal in de Petrus en Pauluskerk. Tenslotte een interview met fietsenhandelaar en vrijwillig bandweerman Jan Vasbinder.

In 32 jaar heeft hij 549 branden helpen blussen en van elke brand maakte hij een aantekening, waarvan enkele nu zijn opgenomen in de Kroniek. Met de beschrijving van de bijzondere schenking van een houtsnijwerk uit het interneringskamp aan Het Sterkenhuis staat deze Kroniek weer boordevol historische weetjes.

Nieuwgierig geworden? De Kroniek is verkrijgbaar in de lokale boekhandel en via de webwinkel van de HVB, www.hvb-nh.nl