EGMOND AAN ZEE – Het negende en tevens laatste in de reeks van negen Solo-of OrgelPLUS concerten in de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk wordt maandagavond 27 augustus afgesloten door de organist Jaap Zwart uit Hattem.

Hij, bijna traditioneel in Egmond aan Zee, tekent weer voor dit laatste concert van dit seizoen aan het Adema-orgel met een programma ‘Elck wat wils’.

Jaap Jr. één van de bekende telgen uit het organistengeslacht Zwart, de bekende kleinzoon van de componist –organist Jan Zwart (1877-1937 ) laat u deze avond genieten van een aantal composities uit de barok – o.a. het bekende Preludium en fuga in G. ( BWV 541) van Johann Sebastian Bach en uit de romantiek van de Engelse tradities van ruim 150 jaar later, Charles H.H. Parry en William Ralph Driffil. Parry kennen de kerkmensen onder ons van een groot aantal koralen, hymns die in vele tradities van de kerken terecht een plaats kregen.

Ook in The Psalms of David in de traditie van de grote Engelse koren neemt hij een onuitwisbare plaats in. Driffil een man die bekend werd door zijn ‘kathedraalmuziek’, die overigens weinig op de concertprogramma’s voorkomt, maar hier krijgen wij zijn virtuoze Toccata te horen.

Een aantal bewerkingen uit de liedkunst van die jaren horen we o.a. van Jaap Zwart’s groot vader Jan Zwart (1877-1937) in een zgh. orgellied en het ‘Merck toch hoe sterck’ -’Con Variazione’ van de hand van Cor Kee. Kee was weer een van de belangrijkste leerlingen van Jan Zwart.

Gewoontegetrouw brengt Jaap Zwart weer een heel toegankelijk programma dat wordt vervolgd met een werk van de Belg Jacq. Lemmens. sluit zijn concert af met de markante ‘Suite Gothique’ van de beroemde Franse componist Léon Boëllmann.

Gegarandeerd weer een veelbelovende avond met dit concert waar de barok, liedkunst en romantiek samengaan. Oók een traditie in Egmond aan Zee, een concert in de met kaarslicht verlichte Agneskerk. Aanbevolen!
Aanvang 20.30 uur de toegang is vrij. Een vrije gift wordt aanbevolen.