HARGEN / CAMPERDUIN – De lagune tussen Hargen en Camperduin is weer verbonden met de zee. Woensdag heeft uitvoerder Van Oord – Boskalis een nieuwe, diepe doorgang gemaakt waardoor weer vers zeewater de lagune in stroomt. Sinds begin juni was de waterkwaliteit van de lagune beneden peil.

Uit metingen bleek er blauwalg in de lagune voor te komen, waardoor zwemmen werd afgeraden. Richard Minkema van De Jongens uit Schoorl, met de watersportaccommodatie aan de lagune, maakt het proces van dichtbij mee.

“Voor het aankomend weekend wordt windkracht 6-7 uit het noordwesten verwacht”, legt hij uit. “Hiermee loopt de lagune met gemak vol met schoon zeewater. De geul is daar nu weer diep genoeg voor, in tegenstelling tot anderhalve week geleden toen de uitvoerder ook al werkzaamheden heeft verricht.”

Met de in- en uitstroom wordt het water ververst. Minkema: “Daarmee wordt ook het bezinksel wat er nu in ligt vanzelf mee terug de zee in genomen en tegelijk het blauwalg-probleem op natuurlijke wijze verholpen.”

In het weekend van 7, 8 en 9 juli zijn er vanwege Hargen Sail en de open dagen bij De Jongens uit Schoorl allerlei activiteiten in de lagune.

De organisaties gaan er vanuit dat de waterkwaliteit tegen die tijd weer optimaal is.

Geef een reactie