EGMOND-BINNEN – Brouwerij Egmond lanceerde vrijdagmiddag op het grasveld achter de Abdij van Egmond in Egmond-Binnen een speciaal, eenmalig jubileumbier. Dit gebeurde in samenwerking met de Abdij van Egmond. De brouwer maakte het bier ter herinnering aan de stelselmatige en geplande verwoesting van de Abdij van Egmond in 1573. Daarom de naam ‘De tranen van Egmond’.

Dit brouwsel heeft als ondertitel ‘Alkmaar juicht, Egmond schreit’. Een juichend Alkmaar vanwege de overwinning op de Spanjaarden in de Tachtigjarige oorlog en een bedroefd Egmond vanwege de sloop van de Abdij.

De overwinning vond dus mede plaats dankzij de verwoesting van de Abdij van Egmond. Om de stad Alkmaar te verstevigen en om robuuste verdedigingswerken op te zetten, hebben de Geuzen in de periode vanaf 24 mei 1573 zoveel mogelijk materialen uit de Abdij meegenomen. Dit gebeurde onder leiding van Diederik van Sonoy, gouverneur van het Noorderkwartier.

Met de materialen bouwden ze, naast de versterking van de stadswallen, bijvoorbeeld de Kennemer stadspoort.

Bierketels

Daarnaast gaat het verhaal dat de geuzen ook onder meer de bierketels uit de Abdij meenamen en deze omsmolten tot kogels om daarmee de vijand te verjagen. Ook wilde men voorkomen dat de Abdij een uitvalsbasis voor de Spanjaarden zou worden.

Uiteindelijk is de Abdij op 7 juni 1573, na alle sloopwerkzaamheden, in een ruïne veranderd.

‘Leger marcheert op zijn maag’

Na een mooie toespraak van abt Thijs Ketelaars, vertelde burgemeester Lars Voskuil van Bergen over deze bewogen en bijzondere geschiedenis en het belang deze te gedenken. Ook sprak hij over “de bijzondere band die altijd zal blijven bestaan tussen Alkmaar en de gemeente Bergen”.

Daarna kwam het onderwerp bier ‘op tafel’. Zijn inleiding: “De tachtigjarige oorlog is gewonnen door bier, want een leger marcheert op zijn maag. En een goed gevulde maag doet goed vechten.” De burgemeester doelde op de accijns die in die tijd op bier werd geheven. “Door bier te drinken, hielden de soldaten hun eigen leger in stand.”

Voor de microfoon van RTV80 TV zei de burgemeester: “Ik vind het bijzonder dat Alkmaar en Bergen vandaag samen hun geschiedenis herdachten. Omdat de stenen van de Abdij – en trouwens ook die van de Ruïnekerk – zijn gebruikt om Alkmaar te verdedigen. En met het verzet en ontzet van Alkmaar zijn de eerste stappen gezet richting het Koninklijk wat wij nu zijn.”

Burgemeester Anja Schouten van Alkmaar stond vervolgens achter de microfoon. “Ik sta hier met enige deemoed: wij in Alkmaar vieren Alkmaars Ontzet en in Egmond is hiervoor de prijs betaald. Dat laatste staat nog niet in ons collectieve geheugen.”

‘Kaas als zoenoffer’

De Alkmaarse burgemeester schonk Lars Voskuil een kaas en noemde dit een ‘zoenoffer’. “Wat smaakt er nou lekkerder bij de tranen van Adelbert, dan een mooi stukje Alkmaars ‘goud’?” Vervolgens schonk oud-abt Gerard Matthijssen, zoon van een bierbrouwer, het eerste biertje in voor de twee burgemeesters. Hij bedacht overigens de titel van het bier.

Ook historicus en journalist Leo Feijen was aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Hij is onder andere presentator van het KRO tv-programma ‘Geloofsgesprek’ en nauw verbonden bij de Abdij van Egmond. Niet onlogisch dat hij één voor één de aanwezigen het woord gaf.

Verder was algemeen directeur Arjan Brammer van Brouwerij Egmond present. Brammer: “We kijken terug op een prachtige middag, prachtig weer, fijne warme mensen, een prachtig verhaal. In één woord geweldig!”

Opbrengst deels naar de Abdij

Het bier ‘Tranen van Egmond’ is een zwaar blond bier van 7,0% vol (alcohol). De brouwerij verkoopt deze in een 75cl fles met een toepasselijk etiket. Obligatiehouders mochten vrijdag als eerste dit eenmalige brouwsel kopen. Het bier werd voor de symbolische prijs van € 15,73 per twee flessen te koop aangeboden.

Een deel van de opbrengst is bestemd voor de Abdij, als een late vorm van genoegdoening. Eventueel overblijvende flessen zijn uitsluitend nog te koop in de Brouwerijwinkel. (Foto’s: RTV80).

RTV80 gebruikte bij het schrijven van dit artikel input uit een extern geschreven advertorial, evenals informatie die de omroep kreeg bij haar bezoek vrijdag aan de lancering van dit eenmalige bier.

Van links naar rechts: Leo Fijen, Abt Thijs Ketelaars, Burgemeester Anja Schouten (Alkmaar), burgemeester Lars Voskuil (Bergen), oud-abt Gerard Matthijssen en algemeen directeur Arjan Brammer van Brouwerij Egmond.