EGMOND/ BERGEN/ ALKMAAR – Bunkermuseum Jansje Schong in de duinen van Egmond aan Zee en het Vliegveldmuseum bij het oude vliegveld in Bergen zijn zaterdag 28 mei geopend tijdens de landelijke bunkerdag. Daarnaast is zaterdag de telefoonbunker in Alkmaar open voor bezoekers.

Centraal dit jaar staat de Atlantikwall langs de Noordzeekust, de verdedigingslinie gebouwd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Atlantikwall loopt van de Noordkaap in Noorwegen tot de grens met Spanje en heeft een lengte van in totaal 6.200 kilometer. Dat is inclusief de kustlijn van de Engelse Kanaaleilanden die Hitler in 1940 veroverde. Bezoekers kunnen tijdens de landelijke bunkerdag kennismaken met dit Duitse erfgoed, bunkers, tankwallen en loopgraven zijn nog zichtbaar. Ook ontdekken ze hoe de linie het aanzien van onze kust ingrijpend veranderde en ervaren bezoekers wat de gevolgen waren van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners van destijds. Bewoners moesten evacueren voor de aanleg van de Atlantikwall. Duitsers namen huizen en goederen in beslag en in Egmond werden ruim 170 gebouwen gesloopt. Alkmaar was knooppunt van telefoonlijnen en diende als tweedelijns verdediging voor het geval er een geallieerde landing plaats zou vinden aan de kust.

Voertuigen en Goliath tank

Keep Them Rolling toont in Egmond enkele originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Een radiografisch bestuurbare Duitse Goliath tank is te zien bij de telefoonbunker in Alkmaar. Dit is een rijdende bom op rupsbanden.

Adressen

Bunkermuseum Jansje Schong is te vinden aan Doctor Wiardi Beckmanlaan 78 in Egmond aan Zee. Het Vliegveldmuseum in Bergen, een kleine telefoonbunker, is te vinden langs de bocht van de Groeneweg aan de overkant van huisnummer 10. De telefoonbunker in Alkmaar is gevestigd aan de Harddraverslaan. Zie de website van de landelijke bunkerdag voor meer informatie.