SCHOORL – De Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig,  grondlegger van het Stolpersteine-project, legt maandag 29 januari in Schoorl drie Stolpersteine, in het Nederlands ‘Struikelstenen’ genoemd. De gedenkstenen zijn ter nagedachtenis aan Philip Mok en het echtpaar de Kadt, allen omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Stolpersteine zijn messing gedenksteentjes die ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden geplaatst om te pauzeren, stil te blijven staan en te herdenken. Op een Stolperstein staat de naam en het geboortejaar van een slachtoffer. Daaronder staat de plaats en datum van arrestatie en deportatie door het Naziregime, indien van toepassing. Tot slot de plaats en datum waarop de persoon is overleden.

Levensverhalen

Op 29 januari om 09.00 uur wordt de eerste Stolperstein gelegd voor Philip Mok bij Duinweg 125, Poeleburgerlaan. Vervolgens worden rond 09.30 uur de Stolpersteine gelegd voor het echtpaar De Kadt aan de Boschmanweg 11. Jill Keefer, een kleinkind van het echtpaar de Kadt, en haar man komen uit Amerika over om deze bijzondere ceremonie bij te wonen.

In het bijzijn van burgemeester Lars Voskuil wordt tijdens het leggen van de Stolpersteine het Jizkor Gebed uitgesproken door Louis M. de Leeuw. Bauwe van Dijk van Comité Kamp Schoorl vertelt de levensverhalen van de drie Joodse slachtoffers waarvoor de stenen worden gelegd.

Laatste zelfgekozen verblijfplaatsen

Gunter Demnig reist speciaal voor deze ceremonie naar Schoorl. Hij werd bekend door zijn Stolpersteine-project dat hij in 1992 startte.

Demnig legt de gedenkstenen in de stoep voor deze huizen, omdat dit de laatste zelfgekozen verblijfplaatsen van deze mensen waren. Hier woonden de drie inwoners uit Schoorl voor het laatst in vrijheid, voordat ze gedwongen werden te evacueren naar Amsterdam. Vervolgens werden ze gedeporteerd naar de kampen Sobibor en Auschwitz.

De 22-jarige Philip Mok was daarvoor knecht op boerderij ‘De Noorderhoeve’ van Akkerman. De 29-jarige Louis de Kadt was directeur van zuivelfabriek ‘De Nieuwe Beemster’ in De Rijp. Hij was getrouwd met de 22-jarige Sonja Rita de Kadt-Swaap.

Met het leggen van deze drie Stolpersteine is er een gedenksteen voor elke Joodse inwoner van de gemeente Bergen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp om het leven is gekomen.

Op de foto: Sonja en Louis de Kadt (Bron foto: gemeente Bergen).

Lees hier meer over dit onderwerp.